Pismo akademika Vladimira Stojančevića žiteljima opštine Kladovo

10.06.2013.

Povodom promocije knjige “Knez Miloš i Istočna Srbija 1833-1838”,  koja je organizovana 07.  juna 2013. godine u Biblioteci Centra za kulturu Kladovo,  akademik Vladimir Stojančević, autor pomenute knjige, uputio je žiteljima opštine Kladovo pismenu poruku koju je u ime izdavača publikacije, pročitao Nenad Vojinović viši arhivar Istorijskog arhiva Negotin  na samoj promociji.

 

Tekst pisma glasi:

 

Поштовани и драги  житељи града Кладова,

 

Када сам пре неки дан био обавештен да ће моја књига „Кнез Милош и Источна Србија 1833-1838“  –  коју је Историјски архив у Неготину објавио као фототипско издање, бити представљена у Кладову, као средишту некадашње кнежине Кључ, осетио сам се посебно повлашћен овом свесрдном пажњом. Кључ као Кнежина и Кладово са својим становништвом имали су велику улогу у историјској прошлости Србије, посебно у Првом и Другом српском устанку под Карађорђем и Кнезом Милошем, када је пре 180. година, у мају 1833. године Источна Србија била коначно ослобођена од туђинске, Турске власти. Како је до тога дошло и шта се све збивало у томе веома значајном периоду – предмет је и садржина ове моје књиге, која се данас представља Вашој цењеној присутности.

 

Овим поводом – за мене драгоценог датума и веома пријатног доживљаја у 91. години мога живота, захвалан сам и вама грађанима историјског Кладова – за ваше интересовање о овој мојој књизи која приказује један од најзначајнијих периода вашег народног живота и ваше историјске прошлости. Како је познато Кључ и Кладово делили су истовремено судбину са суседном Крајином и Неготином.

Са извињењем и искреном жељом што из старосно-здравствених разлога не могу бити присутан у Вашој гостољубивој средини, - срдачно вас поздрављам и желим све најлепше.

У Београду,  07. јуна 2013. године.

Академик Владимир Стојанчевић

Koristan link:

http://www.kulturakladovo.rs/vest-Promocija-izdanja-Istorijskog-arhiva-iz-Negotina_206