"Pley Servantes" pozorišna predstava Nebojše Bradića

22.08.2016.

U okviru manifestacije „Kazan Kult“, publika će u u nedelju 28. avgusta 2016. godine od 20,15 na letnjoj sceni Doma kulture u Kladovu videti predstavu „Pley Servantes“ („Međuigra u međuigri“) u režiji Nebojše Bradića.

U godini u kojoj svet obeležava  400 godišnjicu smrti Migela de Servantesa postavljanje Međuigara predstavlja značajan doprinos oživljavanju baštine velikog majstora  i pravu ponudu za savremenu pozorišnu publiku. Servantesove Međuigre su nastale kao šaljiva intermeca između činova komedija, izvođene su uz muziku, pesmu i ples . Jezik ovih malih komedija je neposredan, živ i slikovit. Humor je zasnovan na šalama, verbalnim dvobojima, smešnim likovima i situacijama.

Izvođenje Servantesovih Međuigara zasnovano je na pozorišnoj improvizaciji koja postavlja pitanja tretmana dramskog teksta u klasičnom pozorištu. Relacije između klasičnog teksta, tradicije farse i renesansne komedije, kao i sučeljavanje sa iskustvima modernog teatra, daje plodno tle za glumce i gledaoce.

Kako nezaposleni glumci koji su dobili novac za projekat istraživanja novih formi, pokušavaju da Sevantesovu matricu „provuku“ kroz „Scile i Haribde“ modernog pozorišta? Kakav je odnos komercijalnog i nekomercijalnog teatra? I kako će se završiti  ta vesela priča o popravljanju Servantesa, tog „nemodernog starca“,  koji  je stvarao male komedije o velikim temama?

U okviru predstave PLEJ SERVANTES, (Međuigra u međuigri ) koriste se se fragmenti Servantesovih komičnih međuigrara (Teatar čudesa , O brižnoj straži, O pećini u Salamanki) koje su sa španskog  preveli  Jasna Stojanović i Zoran Hudak.

REŽIJA: Nebojša Bradić

KOREOGRAF: Vera Obradović

IGRAJU: Andreja Kuzmanović, Sandra Bugarski, Miloš Petrović , Lako Nikolić, Isidora Građanin

Ovaj projekat sufinansira Minsitarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.