Počinju “Dani evropske baštine” 2020 u Kladovu

22.09.2020.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo nizom programa obeležava manifestaciju Dani evropske baštine koja je ove godine slavi nasleđe iobrazovanje – i to kroz ulogu obrazovanja u nasleđu i nasleđu u obrazovanju.

Biblioteka u Kladovu će se ove godine fokusirati na događaj od pre 49/50 godina kada se raselilo i potopilo ostrvo Ada Kale zbog izgradnje hidroenergetskog i plovidbenog sistema Đerdap 1.


Ada Kale je nestala 1970. godine. Tada su talasi reke pokrili ostrvo dugo 1750 metara, široko jedva pola kilometra, na kome se nakupilo legendi i istorije dovoljno za nekoliko svetova.

Ada Kale bilo je rečno ostrvo na Dunavu, poznato pod turskim imenom, pod kojim je i otišlo u istoriju. Nalazilo se četiri kilometra nizvodno od Tekije, na mestu gde Dunav naglo, pod skoro pravim uglom skreće ka Kladovu. Dugačko 1750 metara i široko jedva 500, vekovima je bilo strateško mesto oko koga su se otimali svi osvajači, jer onaj ko je kontrolisao ostrvo, kontrolisao je plovidbu donjim tokom Dunava.

 

U periodu od 21. septembra do 31. oktobra 2020. godine prirediće se:

- Izložba makete potopljenog ostrva Ada Kale,

- Izložba fotografija o životu na ostrvu Ada Kale,

- Predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola na temu istorijskog i geografskog značaja i položaja ostrva Ada Kale na Đerdapu.

 

Dani evropske baštine je manifestacija koja predstavlja deo velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda. Ovom manifestacijom se promovišu različitosti kulture, običaja i tradicije. Cilj manifestacije je da se široj javnosti, ali i lokalnoj zajednici, približe i učine dostupnim kulturno i prirodno nasleđe, ali i istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa

Manifestacija se u Srbiji održava od 2002. godine i predstavlja pravi praznik kulture.

Za posetioce su tada otvorena gradska zdanja, kuće pod zaštitom, muzeji i druge ustanove koje promovišu kulturu. Tokom manifestacije se organizuju razgledanja gradskih znamenitosti, turističkih atrakcija i zaštićenih prirodnih dobara.

Svake godine Dani evropske baštine se obeležavaju u skoro 50 evropskih zemalja sa više od 70.000 događanja u koja je uključeno više od 30 miliona građana.

Biblioteka „Centar za kulturu“ obeležava Dane evropske baštine od 2004. godine, u saradnji sa prosvetnim ustanovama i udruženjima građana uz podršku lokalne zajednice a na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

2018. godine Biblioteka u Kladovu je imala čast da bude domaćin centralne republičke proslave „Dani evropske baštine“ koju je otvorila pomoćnica ministra kulture i informisanja RS za sektor kulturno nasleće, Danijela Vanušić.

Fotografije: Zavičajni fond Biblioteke u Kladovu

Korisni linkovi:

https://www.pesicisinovi.co.rs/index.php/pagebook?&idknj=158

https://www.rastko.rs/istorija/delo/12985

https://sh.wikipedia.org/wiki/Ada_Kale