Pogledajte Priče sa Đerdapa i Kladova u emisiji Vremenska kapsula

07.06.2023.

Redakcija za kulturu i umetnost, u okviru dokumentarnog serijala "Vremenska kapsula“, premijerno je emitovla treću emisiju pod nazivom "Priče sa Đerdapa“ na RTS 2.

Prva priča je posvećena arheološkim istraživanjima na Golubačkoj tvrđavi i o tome govore arholozi i Iskra Maksimović, direktor Tvrđave Golubački grad.

Zatim sledi priča o Lepenskom Viru i oživljavanju praistorijskog čoveka. O projektu prof. Sofije Stefanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je Meta Human tehnologijom oživeo čoveka sa Lepenskog Vira starog 10 000 godina, govori Vladimir Nojković, upravljač Lepenskog Vira. Jelena Bujdić Krečković priča legendu o Vodenoj vili, ali nas podseća i na istoriju jednog grada koji je više puta nestajao u vodama Dunava. 

Na kraju našeg putovanja po Đerdapu sledi treća priča o Kladova i prepoznatljivom radu Biblioteke "Centar za kulturu“.  O aktivnostima i misiji koju ima ova ustanova kulture a to je da čuva nematerijalno nasleđe ovog dela Istočne Srbije, govori direktorka Biblioteke, Žaklina Nikolić.

U prilogu posvećenom obnovljenoj tvrđavi Fetislam za koji mnogi kažu da je biser na Dunavu, u emisiji govore Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo i Nevenka Boldorac, pomoćnik predsednika Opštine.


Link RTS 2 emisije Vremenska kapsula : Priče s Đerdapa
https://www.youtube.com/watch?v=A79CbcY4Q4Y

Čestitke entuzijastima i profesionalcima RTS-a

Autor i urednik serijala Vremenska kapsula: Svetlana Ilić

Snimatelj: Branko Srećković

Montažer: Aleksandra Virijević Pavlek

 


Fotografije: Zavičajni fond Biblioteke "Centar za kulturu" Kladovo