Porodični seminar Jevreja u Kladovu – april / maj 2022

29.04.2022.

Tradicionalni  porodični seminar Jevreja koji žive i rade u Srbiji održava se od 2009. godine u Kladovu u toku majskih praznika, kada oko 350 učesnika borave po nekoliko dana u gradu koji je bio sigurna luka Jevrejima iz istorijskog događaja „Kladovo transport – neuspelo bekstvo u Palestinu“.

Opširnije o događaju „Kladovo-transport“ na:

KLADOVO TRANSPORT – NEUSPELO BEKSTVO U PALESTINU (kulturakladovo.rs)

U organizaciji Saveza jevrejskih opština u Srbiji, Jevrejske opštine Beograd, Hotela Đerdap“ https://www.hoteldjerdap.com/ i decenijske tehničke podrške Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo, za učesnike seminara i za građane i građanke opštine Kladovo, besplatno se u prostorijama Biblioteke Centra za kulturu Kladovo, priređuje pozorišna predstava učesnika Porodičnog seminara i prateći programi i to;

Ponedeljak,  2. maj 2022.

10.00 časova  – Komemoracija - Polaganje venaca na spomenik jevrejskih žrtava na kladovskom keju

16. oktobra 2002. godine, nakon 62 godine, u znak sećanja na stradale Jevreje, Kladovu je darovan spomenik jevrejskim žrtvama, koji potvrđuje da je Kladovo bio jedina mirna luka na putu za Obećanu zemlju.

 

10.30 časova – Panel prezentacija “83 godine od stradanja Beogradskih Jevreja i Austrijskih Jevreja iz Kladovskog transporta”.

Učestvuju Aleksandar Gaon, Meno Mentović, Stevan Marinković, Ranko Jakovljević i Davor Salom.

19.30 časova – Pozorišna trupa “Šakšuka” predstava „Ordinacija”  

U pitanju je dramski predložak režisera Stefana Simića koji na jedan aforističan, pre svega komičan (možda je prikladnije tužno komičan) način govori o našoj svakodnevici. Glumci oživljavaju komićne slike iz jedne lekarske ordinacije.
Igraju Radivoje Knezevic (JO Bgd), Borislav Nuhanovic (JO Zr), Maja Samokovlija (JO NS) i Ivana Kukolj Solarov (JO Zr)

Ulaz je besplatan.

Foto: Branislav Barbatesković Kladovo