Poseta ambasadora Francuske

19.07.2015.

Ambasador Francuske u Srbiji, Kristin MORO (Christine MORO), posetila je Biblioteku „Centar za kulturu“ Kladovo, dana 16. jula 2015. godine, u okviru zvanične posete opštine Kladovo koja je upriličena povodom donacije  francuske vlade koja je omogućila da se obnove domovi tri porodice čiji su kuće bile uništene u odronima koji su pogodili Tekiju u septembru 2014.

Ambasadorka je obišla porodice i njihove nove kuće, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i predstavnika kompanije „Lafarge“.

Ambasador je posetila i hidroelektranu „Đerdap 1“, najveću u Evropi, koja je obezbedila više od 240 milijardi KVH električne energije, otkako je otpočela sa radom 1972. godine.

Gospođa Moro je obišla pokretnu biblioteku – bibliobus, koju je Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo dobila kao donaciju od Okružnog saveta francuskog departmana Vandeja.

Ambasador Francuske u Srbiji, gosođa Kristin Moro u razgovoru sa direktorkom Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo Žaklinom Nikolić, inače autorom projekta saradnje sa Vandejom i profesorom francuskog jezika Srđana Adamovića, osnivača i predsednika frankofonog udruženja u Kladovu, zaslužnog inicijatora za tu saradnju, saznala je da bibliobus već pet godina obilazi udaljena naselja opštine Kladovo i besplatno opslužuje sada već 500 korisnika.

Impresionirani rezultatima rada bibliobusa, koji su vidljivi i u Regionu, uticali su na nove ideje saradnje Ambasade Francuske u Srbiji i Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo koja već 18 godina podržava rad udruženja „Alijansa Francuska-Srbija“ u Kladovu.