Povelja Kapetan Miša Anastasijević dodeljena predstavnicima privrede, prosvete i kulture opštine Kladovo

28.06.2023.

U Domu kulture u Donjem Milanovcu u okviru Kapetan Mišinih dana (23 – 25. 6. 2023.) održana je svečana dodela Povelja Kapetan Miše Anastasijević, 23. godinu u kontinuitetu, u organizaciji Media Inventa iz Novog Sada.

Dodela priznanja “Kapetan Miša Anastasijević” svojevrsno je ocenjivanje i vrednovanje preduzetničkog i društvenog stvaralaštva i organizuje se u okviru projekta “Put ka vrhu”, koji je nastao 2000. godine, sa osnovnom idejom  afirmacije privrednog i društvenog stvaralaštva i demokratizacije Srbije.

Povelje se dodeljuju najuspešnijim pregaocima i najplodnijim stvaraocima u različitim sferama delovanja u prethodnom periodu.

Nagradu koja čuva ime velikog srpskog privrednika i zadužbinara iz 19. veka dodeljena je ove godine, između ostalih i predstavicima privrede, prosvete i kulture sa područja opštine Kladovo.  

Prisutnim dobitnicima ovog priznanja i gostima obratila se, u ime domaćina, Svetlana Lazarevska, direktorka Turističke organizacije opštine Majdanpek.

O značaju ovog priznanja i ukupnom doprinosu nagrađenih govorio je prof. dr Radovan Pejanović, redovni profesor i nedavni rektor Novosadskog univerziteta u svojstvu predsednika stručnog Žirija za dodelu ovih priznanja.

Vlada Markanović je u ime organizatora ove manifestacije uz pozdravne reče govorio i o projektu „Od Kapetana Miše do Nikole Tesle“…

 

Ovogodišnji laureati su:

Živojin Bolbotinović, vlasnik “Tekijanka” d.o.o., Tekija

Jugoslav Marić, Fortuna doo, Bor

Miodrag Nikolić, Central-H doo, najbolji menadžer

Mile Bugarin, Institut za rudarstvo i metalurgiju, Bor kao utemeljivač kosmopolitskog priznanja Nikola Tesla

Zoran Nikolić, profesor i direktor Srednje škole Kladovo

Beomark Trejd doo, Ivan Jovanović, direktor, najbolji preduzetnik

Dragoljub Ljuba Jakić, lider društvene odgovornosti i humanosti

JKP Požarevac, Marko Marjanović, najbolje javno preduzeće

Žaklina Nikolić, diplomirani bibliotekar savetnik, direktor Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo

Javor Radovanković, privrednik iz Temišvara

Nikola Kurić, Opština Svinjica

Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište, za promociju projekta „Nikola Tesla“, Povelja „NIKOLA TESLA“.

 

U muzičkom delu programa učestvovao je Nenad Ilijić, kompozitor, direktor Međunarodnog festivala za decu i mlade „TIN“ i direktor Međunarodnog festivala gitare „Zlatna nota“, svečanost je moderirao Milenović Zoran, menadžer Media Inventa.

Ustanovljeno priznanje (Povelja i Zlatnik“ sa likom Kapetana Miše Anastasijevića“) umetničko je delo Ljubiše Mančića, akademskog vajara iz Beograda i već 20 godina krasi vitrine i radne prostore preduzetnika i neimara, stvaralaca i uglednih ličnosti  i snagom  ideje i duha podstiče na nove izazove.

Nagrada nosi ime Kapetana  Miše Anastasijevića, poznatog srpskog trgovca i preduzetnika iz 19.veka, ali i  velikog dobrotvora i zadužbinara srpskog naroda. Između ostalog, svom narodu ostavio je i veliko „Kapetan Mišino zdanje“ u Beogradu, gde se nalazi sedište beogradskog Univerziteta. Inače, Miša Anastasijević je bio „kapetan Dunavske plovidbe“, jer je sa svojim lađama plovio i trgovao Dunavom od Crnog mora do Beča, a sahranjen je na svom imanju u Rumuniji. Prema Pravilniku projekta, kriterijumi su: poslovnost, koperativnost, javnost rada, kvalitet usluga, primena međunarodnih standarda, socijalna politika, imidž i etičke vrednosti, a priznanje se dodeljuje  u različitim kategorijama.

Poslednjih godina stručnim žirijem rukovodi  prof.dr Radovan Pejanović, bivši rektor Univerziteta u Novom Sadu, a članovi žirija su istaknuti profesori, doktori, ekonomisti, društveni i javni radnici…

Dosadašnji dobitnici priznanja su mnoge ugledne ličnosti, privrednici, kompanije, stvaraoci, ambasaodori i umetnici kao što su: Patrijarh Srpski g. Porfirije, Kompanija NIS, Rudarski basen Kolubara, režiser Emir Kusturica, teniser Novak Đoković, muzička umetnica Isidora Žebeljan, ruski ambasador Konuzin, nemački ambasador Volfram Mas, ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov, Tošio Cunozaki, ambasador Japana, aktuelna ambasadorka Kine Čen Bo, poljoprivredna kompanija Delta Agrar, Srpski poslovni krug „Privrednik“, Vojna bolnica u Nišu, Univerzitet u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Hotel „Moskva“ Beograd, Grad Čačak, opština Vrnjačka Banja, Turistička organizacija Vojvodine i drugi…

Uporedo sa dodelom priznanja, svi nagrađeni, predloženi i ostali „najbolji iz Srbije“ predstavljaju  se u Monografiji „Put ka vrhu“, enciklopedijskom izdanju, srpsko-engleska verzija na 800 strana.

Želimo da kroz dodelu priznanja, Dunavski biznis forum, monografije “Put ka vrhu” i  na druge  načine,  podstičemo optimizam, znanje, energiju  i poslovnu viziju i širimo ljubav, veru i  nadu, a sve kako bi jačao prosperotet Srbije i međugranična saradnja.

 

Koristan link:

https://www.mediainvent.rs/kapetan-misini-dani-i-povelje-kapetan-misa-u-donjem-milanovcu/