Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar gostuje u Kladovu

08.10.2012.

Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar gostuje u Centru za kulturu u Kladovu sa predstavom „Transilvanija“ u četvrtak 11. oktobra 2012. od 20,00 sati.

 „Transilvanija“ je debitanski komad Dragana Nikolića, koji upečatljivo i živopisno prati liniju domaće crne komedije obeleženu dramama Aleksandra Popovića, Dušana Kovačevića i Djordja Milosavljevića. Reč je o ironičnom spoju primitivnih predrasuda, crtica iz „crne hronike“ i lokalnih, etno motiva iz vlaškog, podunavskog kraja. Porodična zavada, šverc nafte, ubistva i „crna svadba“ mešaju se sa željom za osvetom onostranih bića – duhova i vampira zbog nedoličnog ponašanja živih. Mentalitetski i apsurdi podneblja, produbljeni surovošću pograničnog života i specifičnim folklorom i sujeverjem, otvaraju drugačiju vizuru jednog posebnog sveta, čija shvatanja morala i časti, postaju paradigma opšteg stanja društva u kome živimo. Dragan Nikolić sa gorkim podsmehom slika izvitopereno društvo u kome je sve tuđe prokleto, a sve naše ukleto, u kome se i prošle i buduće generacije hrane krvlju živih.

 

Više o predstavi:

http://www.zoranradmilovic.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=176&Itemid=27

 http://www.gemrtv.rs/?vesti/2012/04/25/lazarevac-pozoriste-timocke-krajine-zoran-radmilovic-predstava-transilvanija.html