Predavanje Jovana Janjića o patrijarhu Pavlu

04.05.2015.

Srpska  Pravoslavna Eparhija Timočka, Hram Svetog Georgija i Biblioteka „Centar za kulturu“  Kladovo pozivaju Vas na  predavanje Jovana Janjića, bivšeg urednika NIN-a, na temu „Patrijarh Pavle savremenik našeg doba“,  u ponedeljak 04. maja 2015. godine u 19,00 sati u galerijskom holu Biblioteke.

Predavanje je deo programa  „Đurđevdanski dani“.

Koristan link:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Zitija/PatrijarhPavleBudimoLjudi/Lat_PatrijarhPavle_BudimoLjudi25.htm

Биографија Јована Јањића:

Јован Јањић, писац, у чијем опусу централно место заузимају дела с црквеном и хришћанском тематиком. Главни и одговорни уредник издавачке делатности Удружења књижевника Србије.

Дипломирао и мастер студије завршио на Правном факултету Универзитета у Београду. Докторске студије наставио на Факултету за културу и медије Мегатренд универзитета у Београду.

Радио као новинар тада најутицајнијег и најугледнијег југословенског и српског недељника НИН.

Обављао дужности генералног директора и главног и одговорног уредника чувеног издавачког предузећа „Просвета“ из Београда (које је – 2011. године – вратио у живот, после једног од најтежих периода у његовој историји). Истовремено, обављао и дужност директора Предузећа за спољну и унутрашњу трговину и финансијско посредовање „Prosveta trade“ AD Beograd.
Налазио се на месту управника једног од највећих домова за старе у Европи, Дома „Бежанијска коса“ при Геронтолошком центру Београд.

Обављао дужност саветника у Министарству вера Владе Републике Србије.

Био је главни и одговорни уредник најстаријег београдског књижевног часописа „Књижевност“.

Важнија дела: „Будимо људи – живот и реч патријарха Павла“, „Будимо људи – поуке и поруке патријарха Павла“, „Задужбина Симе Андрејевића Игуманова“, „Белешке испод крста“, „Воздвижење Храма Светог Саве“, „Црква у Врбићу“, „Манастир Соко“, „Рађевина и Рађевци“ (есеји, приче...), „Страдање и живот Страхиње Живака“ (роман)...

Књига „Будимо људи – живот и реч патријарха Павла“ године 2009. била је најтиражнија књига у Србији, Републици Српској и Црној Гори. Поред више издања на српском језику, преведена је и штампана на француском (два издања), руском (два издања), румунском (више издања), македонском језику... И књига „Будимо људи – поуке и поруке патријарха Павла“ објављена је на руском језику (два штампана и једно звучно издање), као и претходна, у издању Православног Светотихонског хуманитарног универзитета у Москви.   

 Добитник је више признања: Ордена Светог владике Николаја Српског, Орден Његоша III реда, Пупинове медаље, годишње награде Удружења новинара Србије, годишње награде општине Крупањ...

Члан је Удружења књижевника Србије.