Predstavljanje knjige „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“

19.11.2016.

O sudbini lične, porodične i službene prepiske kneza Miloša Obrenovića, u petak 25. novembra, 2016. godine u 19 časova u Biblioteci „Centar za kulturu“ Kladovo govoriće dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, autor knjige „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“.

U knjizi koju je objavila Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ u Beograd po prvi put se publikuje izbor iz porodične korespondencije kneza Miloša, najviše iz perioda njegove emigracije, posle 1839. godine. Objavljena pisma su samo deo dokumentacije koja se čuva u jednoj je od najvrednijih i najbogatijih privatnih arhivskih zbirki kod nas, u legatu Joce Vujića u univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu.

Veleposednik iz Sente i poznati bibliofil Joca Vujić (1863–1934) zaveštao je 1931. godine testamentom svoju bogatu arhivu sačinjenu uglavnom od prepiske istaknutih ličnosti od kraja 17. do početka 20. veka koja je danas od velikog značaja za kulturološka i kulturnoistorijska izučavanja naše prošlosti.

Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića čini integralni i najvredniji deo zbirke legatora Joce Vujića i obuhvata pre svega pisma ćerki i sinu, knezu Mihailu i kneginji Petriji i predstavlja kneza u jednom potpuno novom svetlu, kao blagonaklonog, brižnog i nežnog oca. Prepiska obuhvata i pisma ostalih članova porodice Obrenović.

Gošću predstavlja direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo Žaklina Nikolić, o knjizi govore Višeslav Živanović publicista iz Kladova i autorka knjige dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, pisma čitaju članovi Kluba ljubitelja čitanja.