Priznanje "Kulturni obrazac" dodeljeno Žaklini Nikolić

27.12.2018.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je u Jugoslovenskoj kinoteci priznanje "Kulturni obrazac" ustanovama i pojedincima za "posvećeni rad na korist naše kulture".

Među dobitnicima ovog priznanja je i Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

"Jedno simbolično, ali iskreno hvala dobilo je formu priznanja pod nazivom "Kulturni obrazac" i možemo zaista reći da ove ustanove i pregaoci mogu da budu "kulturni obrazac" u svojim delatnostima na širokom polju kulture", rekao je Vukosavljević.

On je dodao da se na diplomi nalazi citat Slobodana Jovanovića: "Kultura daje onaj ugled i onu moralnu nadmoćnost koja, takoreći, neosetno i ne nailazeći na otpor, pobeđuje".

 

Žaklina Nikolić (1967) viši dipl.bibliotekar, kulturni poslenik Kladova već 32 godine.

Čitavu svoju profesionalnu karijeru zasnovala je na širenju kulture kroz širok spektar aktivnosti i projekata.

Profesionalnost, posvećenost, inovativnost i odgovornost, izuzetne socijalne i menadžerske veštine, entuzijazam i volja koje je na napuštaju, glavne su profesionalne osobine koje je odlikuju.  

Objavila je preko dvadesetak stručnih radova u renomiranim časopisima za teoriju i praksu bibliotekarstva, autor je nekoliko publikacija, kataloga, dvadesetak projekata koje je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja RS. Po pozivima, učesnik je međunarodnih konferencija sa svojim radovima, prezentacijama i poster panelima iz bibliotečko-informacione delatnosti. Inicijator i organizator međunarodnih tematskih konferencija u oblastima nematerijalne kulturne baštine i bibliotečko-informacione delatnosti.

Voditi kulturne poslove u manjim sredinama znači suočiti se s mnogim ograničenjima. Žaklina Nikolić je svojim predanim radom i kontinuitetom uspela da ustanovu kulture u Kladovu uspešno pozicionira kako u svom okruženju tako i na kulturnoj mapi Srbije i u širom Regionu.

Organizujući književno-tribinske programe, pozorišne, muzičke, izložbene i druge programe, na način koji prevazilazi očekivano od ustanove iz unutrašnjosti Srbije, doprinela je razvoju i osavremenjivanju ugledu ustanove u kojoj radi ali i čitave lokalne zajednice.

Kao autor projekta donacije bibliobusa, afirmisala je kulturu čitanja i dostupnost knjige do udaljenih korisnika u ruralnim sredinama opštine Kladovo i na taj način doprinela razvoju bibliotečko-informacione delatnosti pokretnih biblioteka.

Žaklina Nikolić je direktor Biblioteke „Centar za kulturu Kladovo (1996), član Bibliotekarskog društva Srbije (2005), predsednik podružnice Timočke krajine (2011), dobitnik nagrade Bibliotekarskog društva Srbije „Najbolji bibliotekar“ (2018).

Koristan link:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/urucena-priznanja-kulturni-obrazac-na-svecanosti-u-jugoslovenskoj-kinoteci?fbclid=IwAR3pC_S8xTgQi9dzIv4ORDwQc2PHPcmlKd4sFEuRD7r_3oQc6FonMTthb_Q

Dnevni list „Danas“:

https://www.danas.rs/drustvo/priznanje-kulturni-obrazac-zaklini-nikolic-iz-kladova/?fbclid=IwAR3SIC7rK0vikdaqXECwnzyUQiNvxPqVwaB3pPKMGCRV_kCpRKTEX7lhgG4