Proglašena vanredna situacija u Srbiji zbog poplava

20.05.2014.

Maj 2014. godine - Proglašena vanredna situacija u Republici Srbiji zbog obilnih padavina koje su izazvale poplave u velikom delu Republike.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo je prilagodila svoje aktivnosti u skladu sa novonastalom situacijom, ali je radno vreme redovno u oba objekta (Dom kulture i Dom omladine) i to od 07h do 22h.

Bibliobus redovno obilazi deset naselja opštine Kladovo.

U periodu od 14. do 17. maja, kada su atmosferske padavine bile obimne, podrumske prostorije ustanove su bile poplavljene. Povremeno dolazi i dalje do izlivanja i atmosferske i fekalne kanalizacije o čemu je obavešten Štab za vanredne situacije opštine Kladovo.

Objekat biblioteke se nalazi u najnižoj koti u gradu pa je to razlog ugroženosti objekta.

U podrumskim prostorijama se skladište višak knjiga iz biblioteke, serijske publikacije, depo jednog dela zavičajnog fonda, a tu se nalaze i podstanica, šminkernica i toaleti.  

Na osnovu odluke Štaba za vanredne situacije opštine Kladovo, određeno je da Crveni krst Kladova bude glavni nosilac cele opštine oko organizacije prikupljanja humanitarne pomoći za postradala područja od poplave u Srbiji.

Akcija je naišla na veliki odziv meštana i privrednih subjekata, ponajviše od mladih koji iskazuju želju da se angažuju i budu od koristi.

U Domu omladine se svakodnevno od 08h do 20h prikuplja pomoć u vidu potrebne robe.