Promocija dečje knjige za odrasle „O ljubavi s ljubavlju“

31.03.2015.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u petak 03. aprila 2015. godine predstavlja dečju knjigu za odrasle „O ljubavi s ljubavlju“ koju potpisuju pesnikinja Svetlana Matić iz Brze Palanke inače profesorka srpskog jezika u bečkim osnovnim školama, i aforističar Aleksandar Čotrić.

Knjigu je objavila izdavčaka kuća „Pčelica“ iz Čačka.

Promocija je zakazana za 19 sati u prostoru biblioteke.

Biografija Svetlane Matić

Светлана Матић је рођена 19. ју­на 1966. године у Београду. Завршила је Педагошку ака­де­ми­ју за образовање наставни­ка разредне наставе 1987. го­ди­­не у Београду и Филозофски факултет, одсек педагогија, 1993. године. Дипломирала је 2014. године на Вишој теолошко-педагошкој школи у Штребесдорфу покрај Беча и стекла звање наставникa православне веронауке. Радила је као на­ста­вник разредне наставе у ОШ „Вук Караџић” у Рипњу и ОШ „Филип Филиповић” у Београду. Професор је матерњег језика у бечким основним школама.

У свом педагошком раду примењивала је иновације и комплексни поступак у учењу почетног читања и писања и одржала је неколико огледних часова за учитеље у Београду, у оквиру њиховог стручног усавршавања. Учесник је многобројних педагошких научно-стручних скупова и подносилац реферата и саопштења.. Сарадник је педагошких часописа и листова као што су „Учитељ”, „Просветни преглед”, „Споји” итд.

По доласку у Беч, била је десет година директор маркетинг службе на радио телефону 1510 који је био једно од најпознатијих, дугогодишњих и информативних гласила на на­шем језику у Аустрији. Након завршеног образовања за засту­пника и посредника у осигурању, поседује лиценце за рад у Ср­бији, Хрватској и Аустрији.

Ангажована је у Школском савету града Беча, у саветовалишту „Фабе”, као саветник за децу мигрантског порекла са простора бивше Југославије која имају проблеме у учењу и понашању. У јуну 2011. године уручено јој је специјално признање за успешан саветодавно-педагошки рад.

Носилац је значајних признања, међу којима је „Вукова повеља”, коју јој је доделио Педагошки покрет Србије на VII Вуковом педагошком сабору у Тршићу 2009. године, за врху­нска остварења у развоју образовања и националне културе. У јуну 2010. године награђена је од стране Бечког школског савета за изузетно залагање и ангажовање у школској педагошкој пракси.

Културно-просветна заједница Србије и Министарство вера и дијаспоре Републике Србије доделило јој је у априлу 2012. године признање „Златна значка” за несебичан и ду­го­трајан рад и стваралачки допринос у развоју културних делатности. Специјалну плакету „Симо Цуцић” за стварала­штво у дија­спори за књигу „Дечји бисери” доделио јој је Банатски – културни центар Ново Милошево у мају 2012. године. Реали­зовала је мноштво значајних пројеката који по­дстичу двојезичност и очување матерњег језика и културног идентитета ученика, због чега је од стране Култур-контакта Аустрије и Министарства за образовање, науку и културу Аустрије

Одбор за дијаспору и Србе у региону Народне Скупштине Републике Србије 27. јануара 2014. године доделио јој је Плакету за зближавање матице и дијаспоре.

У издању „Просветног прегледа“ из Београда 2010. године објавила је уџбеник почетног читања и писања за децу која по­хађају наставу матерњег језика у дијаспори под називом „Наш језик” и „Наставне листове за наставу на матерњем језику”, који се већ користе у школама на српском језику у Шведској и у Торонту, у Канади.

У јуну 2013. године објавила је књигу за децу и одрасле „Игра”.

У септембру 2014. године у издању издавачке куће „Пчелица“ из Чачка, заједно са Александром Чотрићем објавила је књигу дечјих исказа и афоризама за децу „О љубави с љубављу“.

Књигу „Крштење у настави православне веронауке“ на немачком језику објавила је у фебруару 2015. године, у издању немачке издавачке куће „Akademiker Verlag“.

Многе песме Светлане Матић, објављиване су у зборницима и књижевним часописима.

Члан је Удружења књижевника Србије као и Управног одбора СПКД „Просвјета” у Бечу.

Говори српски, немачки и енглески језик.