Promocija izdanja Istorijskog arhiva iz Negotina

05.06.2013.

2013. godine obeležava se 180 godina od kako su šest nahija dobile prvu slobodu nakon viševekovnog turskog ropstva i priključile se u dvanaest već slobodnih nahija. Dobijanjem hatišerifa, krajem maja 1833. godine (od Paraćina i Kruševca do Negotina i Kladova) dobijaju svoju vlast, svoje granice i pečate, svoje škole, knjižnice i čitaonice, zidaju se srpske svetinje. Time se zaokružuje Kneževina M.Obrenovića.

Povodom ovog velikog jubileja, Biblioteka Centra za kulturu Kladovo priređuje promociju fototipije knjige „Knez Miloš i Istočna Srbija 1833. – 1838.“ autora, akademika Vladimira Stojančevića.

Reč je o novom izdanju publikacije kojom je 1957. godine akademik Vladimir Stojančević odbranio doktorsku disertaciju i koja i danas predstavlja najkompletnije štivo o dešavanjima u Istočnoj Srbiji tog vremena.

Pored navedene publikacije, promovisaće se i književni časopis „Baštinik br.14“.

Na promociji, u ime izdavača, govore; Ljubiša Đorđević, direktor Istorijskog arhiva Negotin, Nenad Vojinović priređivač – viši arhivista, Nenad Pantić  viši arhivista i Višeslav Živanović publicista iz Kladova.

Promocija je zakazana za petak 07. jun 2013. godine od 19,00 sati u galeriji Centra za kulturu Kladovo.

Koristan link:

http://www.arhivnegotin.org.rs/