Promocija izdanja Istorijskog arhiva iz Negotina

14.03.2011.

Centar za kulturu Kladovo je organizovao promociju publikacije "Izveštaji i naredbe partizanskih jedinica o oslobodjenju Istočne Srbije 1944." u izdanju Istorijskog arhiva iz Negotina. Edicija u četiri knjige, arhivske gradje koju je putem prepisa dobijena od Arhiva Vojno-Istorijskog Instituta u Beogradu, započet projekat je priveden kraju i davno pohranjenu arhivsku gradju, koja se nalazila u arhivskim depoima, izložio na uvid javnosti.

Objavljivanjem ove edicije u četiri knjige, Istorijski arhiv u Negotinu omogućio je stručnoj i ostaloj javnosti da iz prve ruke, čitajući dokumenta o ratnim zbivanjima odigranim 1941-1944. godine, donesu svoj sud i izbegnu nepotrebne ideološke predrasude.

Dokumenta su krcata podacima i iz njih se mogu pratiti ratni dogadjaji iz dana u dan. Prikazani su Operativni dnevnici koji su nastali u radu štabova divizija i brigada u vidu izveštaja. Iz njih se mogu sagledati mnogobrojni podaci o vodjenju oružanih borbi, kao što su; ratni položaji sukobljenih vojnih snaga, njihovo brojčano stanje u ljudstvu i naoružanju, borbe koje su vodjene, na kom mestu i ishodi istih, kao i nabrajanje poginulih, ranjenih, zarobljenih, ratni plen, iskazan u lakom i teškom naouružanju. Takodje se može videti i kretanje vojnih jedinicai odjenje borbi za oslobodjenje sela i varoši u Istočnoj Srbiji. Na promociji su govorili, priredjivač, Božidar Blagojević i direktor Istorijskog arhiva, Ljubiša Djordjević.