Promocija knjiga “Od Tekije do Tekije: preko Rusije i Sibirije” i “Most” dr Dragana Nikolića

14.08.2019.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u saradnji sa najboljim izdavačem 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, “Prometej” Novi Sad, priređuje promociju knjiga dr Dragana Nikolića “Od Tekije do Tekije: preko Rusije i Sibirije” i “Most”.

Izdavačka kuća “Prometej” iz Novog Sada je godinama jedna od najrelevantnijih srpskih izdavača koji objavljuje kapitalna lingvistička izdanja, izuzetna istoriografska i književna dela domaće i strane poezije i proze. Prepoznatljiva po izuzetnim monografijama, a posebno se ističu sa 60 objavljenih naslova u ediciji “Srbija 1914-1918” i izuzetan doprinos srpskoj lingvistici knjigom Miloša Okuke “Srpski dijalekti”.

Nastavljajući uspešnu saradnju sa IK “Prometej” biblioteka predstavlja dve knjige dr Dragana Nikolića poreklom iz Tekije.

Promocija je zakazana za 23. avgust 2019. u 19 časova u bašti Doma omladine u Kladovu.

Govore:

U ime izdavača, Zoran Kolundžija

Autor knjiga, dr Dragan Nikolić

U ime domaćina: Žaklina Nikolić

Reč izdavača, direktor IK “Prometej” Novi Sad, Zoran Kolundžija;

Roman “Od Tekije do Tekije: preko Rusije i Sibirije”

“Vođen tragom tri fotografije, Dragan Nikolić putuje u prošlost za svojom porodicom i otkriva neverovatne priče i događaje koji su se zaista desili a porodica većinu njih nije znala.

Kad je opasnost od Austrougara i Bugara 1915. zapretila Tekiji stanovnici ovog malog mesta krenuli su preko Dunava u zbeg. Turn Severin u Rumuniji bio je tada zbirno mesto za ugrožene iz Sipa, Kladušnice, Kladova, Petrovog sela i drugih mesta te se tu obreo i pradeda Konstantin Kosta Nikolić sa decom, starcima i ženama iz Tekije. No, neprijatelj je napredovao i morali su dalje. Pomoć carske Rusije, koju su uživali, ubrzo je prestala jer je carevina ubrzo i sama bila ugrožena prvo ofanzivom Nemaca, a potom i Oktobarskom revolucijom, te moraju dalje, na istok. Dolaze u Elisavetgrad, potom nastavljaju do Samare, dalje kroz Sibiriju do kineskog grada Harbina gde su stigli u jesen 1918, a pred novu 1919. godinu obreli su se u Vladivostoku gde su ostali godinu dana da bi povratak u domovinu otpočeo tek u proleće 1920. godine Ali i to je bilo pravo putešestvije: preko Japana, pa Singapura u Indijski okean, a zatim preko Adena i Sueca do Dubrovnika, u novu državu. U Tekiju su stigli septembra 1920. godine.

Na ovom dugom i krvavom izbegličkom putu, na koji je iz Odese krenulo oko osam stotina izbeglica, ostali su brojni grobovi i duž transibirske magistrale kao i brojne za sva vremena neispričane i zaboravljene priče.”

Reč izdavača, direktor IK “Prometej” Novi Sad, Zoran Kolundžija;

Roman “Most”

Uzbudljiva knjiga o ljudima, Dunavu, probijanju čuvenog Trajanovog puta kroz litice Đerdapa…

Iz istorijske dubine stiže ova prelepa priča o Trajanovom mostu, jedinstvenom remek-delu antičkog graditeljstva. Smatra se da je ovaj most više od hiljadu godina bio najduži most na svetu. Spajao je dve obale Dunava, nešto niže od Kladova na srpskoj i Turn Severina na rumunskoj strani. Dvadeset kamenih stubova  sa rasponom od 50 metara između njih, nosilo je veličanstvenu drvenu konstrukciju sa ulaznim kapijama na obalama. Dužina mosta je bila 1.127, visina 45, a širina 20 metara. Ulazne kapije mosta krasile su bronzane statue cara Trajana.

U knjizi su opisani događaji koji su se desili u ovom delu rimskog carstva u periodu od 85. do 125. godine. Dešavanja su najvećim delom autentična i prikazuju se kroz lik mladog legionara Valerija Krescesa. Njegova arheološka zaostavština nađena 1948. godine u Tekiji, stalno je izložena kao postavka u rimskoj dvorani Narodnog muzeja u Beogradu i bila je „okidač“ za pisanje ovog romana. Kroz lik ovog legionara prikazani su ratovi između Rima i kraljevine Dakije, verno su opisani nekadašnji događaji a imaginacija Dragana Nikolića dodaje im životnost te privlači pažnju savremenog čitaoca vešto mu skrećući pažnju na nešto što je mnogima bilo nepoznato.

Ovo je knjiga koja podstiče na lično istraživanje našeg dela Dunava!”

Biografija autora knjiga:

Dr Dragan Nikolić rođen je 23. marta 1949. godine u Nišu, gde je pohađao osnovnu i srednju školu. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1974. godine, a specijalizaciju iz ortopedske hirurgije završio je u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu gde je i proveo radni vek. Krajem 2006. penzionisan je kao profesor ortopedske hirurgije.

Tokom radnog staža objavljivao je stručne radove u domaćoj i stranoj literaturi.

Godine 1994., u VMA-Beograd odbranio je doktorat iz oblasti hirurgije kolenog zgloba. Na katedri za hirurgiju VMA godine 1995., izabran je za docenta, a 2000. za vanrednog profesora.

Koautor je u nekoliko stručnih knjiga, a sredinom 2006. godine, objavio je obimnu stručnu knjigu o povredama meniskoligamentarnog aparata kolena.

Odlaskom u penziju nastavlja sa ambulantnim radom u privatnoj praksi. Zahvaljujući slobodnom vremenu, godine 2013. objavljuje roman "Most" koji je doživeo ponovno izdanje.

Godine 2019., objavljuje i roman "Od Tekije do Tekije preko Rusije i Sibirije".

Postavlja se pitanje zbog čega je rad u hirurškim salama zamenjen pisanjem romana?

Odgovor treba tražiti u putovanjima brodom dok je Dunav bio reka, brojnim antičkim ostacima rasutim duž obala i interesovanjem za istorijsku i arheološku prošlost obala reke.

Takođe, odgovor treba tražiti i u događajima iz relativno bliske  prošlosti kada je stanovništvo ovih krajeva zbog terora i zločina krenulo u veliki  petogodišnji zbeg koji se završio na drugom kraju sveta.

Korisni linkovi: 
http://www.prometej.rs/prodavnica/roman/od-tekije-tekije-preko-rusije-sibirije/?fbclid=IwAR0Td_cmRl7Et3fIUF2hL6sQbQ7vYOEvBgZuuoBcZndt-Jo-OMiJgZYCqWc

https://www.delfi.rs/knjige/39482_most_knjiga_delfi_knjizare.html