Promocija knjige “Med i žuč”

26.09.2013.

Izdavačka kuća “Radnička štampa” iz Beograda predstavlja kladovskoj publici svoje najnoviju knjigu “Med i žuč” a treću po redu knjigu Veselina Šljivančanina.

O knjizi,pored autora govori director izdavača Slobodan Lalović, inače bivši ministar Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku RS.

Petak , 04. oktobar  od 18,00 sati - Dom kulture Kladovo.

Veselin Šljivančanin je penzionisani oficir Jugoslovenske narodne armije i Vojske Jugoslavije. Rođen je 13. juna 1953. godine u selu Palež, kod Žabljaka, u Crnoj Gori. Završio je srednju školu u Sarajevu i Vojnu akademiju u Beogradu. Po završetku Vojne akademije, raspoređen je na službu u Gardijsku brigadu u Beogradu.

U proleće 1989. godine sa jedinicom vojne policije učestovao u zaštiti objekata i uspostavljanju reda na prostorima Kosova i Metohije. U međunacionalnim sukobima na prostorima SFR Jugoslavije učestovao je 1991. i 1992. godine u deblokadi kasarni i spasavanju vojnika i civila u Vukovaru i Sarajevu (učenici Srednje vojne škole).

Na osnovu optužnice Međunarodnog suda za krivična gonjenja, uhapšen je u noći između 12. i 13. juna, 2003. godine u svom stanu u Beogradu, a 1. jula 2003. prebačen je u zatvor Ujedinjenih nacija u Hagu, gde mu je suđeno. Odlukom predsednika Međunarodnog suda, prevremeno pušten na slobodu 7. jula 2011. godine.

Prva knjiga Veselina Šljivančanina zove se “Sine, budi čovek” i ona predstavlja ne samo ratnu memoaristiku sa činjenicama i epizodama iz novije istorije, već i svedočanstvo o sudbini čoveka pojedinca u burnim istorijskim i političkim događajima. Nakon ove knjige nastala je knjiga  “Branio sam istinu”, dnevnik o 2450 dana provedenih  u haškom zatvoru u kojoj autor  prikazuje dugu i mukotrpnu borbu za svoju čast i čast svoje otadžbine.

Knjiga ,,Med i Žuč" po rečima autora govori o dobu kada su ga svi voleli, hvalili i tapšali po ramenu, pa je došlo vreme kada su ga hapsili i razbijali mu stan, da bi u drugom delu knjige autor opisao suđenje u Hagu i naveo citate iz presude koja mu je izrečena. Deo knjige je posvećen prijateljima koji su pomagali njemu i porodici, kao i brojnim pismima i telegramima podrške koja je dobijao od nepoznatih ljudi iz Srbije i šire.