Promocija romana "Srpsko srce Johanovo" Veselina P. Dželetovića

29.05.2016.

Crkvena opština „Sveti Đorđe“ Kladovo u saradnji sa Bibliotekom  „Centar za kulturu“ Kladovo, u sredu 1. Juna 2016. godine sa početkom u 19 sati, priređuju promociju knjige „Srpsko srce Johanovo“ Veselina P. Dželetovića.

Gosti promocije su; u ime izdavača „Poeta“ Slobodan Rosić i  etnopojac Ljubo Manasijević.

Knjiga "Srpsko srce Johanovo" Veselina Dželetovića nastala je po istinitom događaju. Ovo je priča o srpskoj porodici, jedinoj preostaloj u selu, gotovo iskorenjenoj, priča o Nemcu Johanu koji nosi srce Srbina, kidnapovanog na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Pisac je Johana upoznao 2004. na razvalinama srpskog groblja u jednom kosovskom selu i tako saznao za neverovatnu priču.

Da li srce pamti? Prepoznaje li predele i ljude koje je volelo i pošto okonča jedan i započne neki sasvim novi život u grudima drugog čoveka? Dugo je ova i slična pitanja postavljao sebi Johan Vagner, Nemac plemićkog porekla, veleposednik u čijim grudima je kucalo Srce Srbina sa Kosova i Metohije.

Autor ovog istinitog svedočanstva o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, Veselin Dželetović, ovu potresnu priču opisao je najpre u poemi, a potom u romanu čije je 12. izdanje objavljeno u prevodu na ruski.

Dželetović je ovim romanom dobrano zagrebao po bolnoj temi trgovine organima, zloglasnoj „žutoj kući" i sveukupnom stradanju Srba koje i danas traje.