Promocija zbirke pesama "Savršen poklon" Vesne Trailović iz Kladova

01.08.2022.

Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo u subotu 6. avgusta 2022. godine sa početkom u 19.30 časova, organizuje promociju zbirke pesama "Savršen poklon" Vesne Trailović.

Vesna Trailović (1983) rođena je u Kladovu. Još od malih nogu pokazuje interesovanje za pisanu reč, te su joj u detinjstvu najbolji prijatelji knjige, sveske i olovke. Kasnije razvija ljubav prema jezicima, što je navodi da upiše francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

U Osnovnoj školi učestvuje na brojnim takmičenjima iz srpskog i francuskog jezika i ostvaruje zavidne rezultate. Poeziju piše od detinjstva, ali se njen poetski izraz formira u kladovskoj Gimnaziji kada su njene pesme prepoznate od stane domaćih kritičara kao svojevrsno osveženje na srpskoj poetskoj sceni.

Nakon treće nagrade na Limskim večerima poezije, sledi ulazak u finale na Danima poezije „Desanke Maksimović“. Najveći uticaj na njen poetski izraz imali su Borhes, Rembo, Šimborska i naravno Branko Miljković.

Pored poezije i jezika, pokazuje interesovanje za pozorište, te učestvuje u brojnim amaterskim predstavama na srpskom i francuskom jeziku koje su uspešno izvođene na domaćoj, ali i inostranoj sceni.

Kako ljubav prema umetnosti ne jenjava ni u zrelijem dobu, odlučuje da se bavi organizacijom kulturno-umetničkih dešavanja, kako u rodnom gradu, tako i u Beogradu koje povezuje još jedna njena velika ljubav i večita inspiracija- Dunav.

Njeni prevodi sa francuskog jezika objavljeni su u književnom časopisu „Polja“, a iza sebe ima zbirku pesama „Početak kraja prividnog života“.

„Savršen poklon“ joj je druga samostalna zbirka. Inspiraciju nalazi u svetu i ljudima koji je okružuju, događajima kojima prisustvuje ili kao slepi posmatrač zapisuje.

„Savršen poklon“ je svojevrsna hronika života u doba izolacije, sa osvrtom na aktuelnosti iz zemlje i sveta, ali dotiče i intimu svakodnevnog života. Iako multimedijalna, u svom stvaranju najčešće koristi papir i olovku jer nema strah od beline, već je posmatra kao izazov i slobodu, zbog čega je njena poezija oslobođena forme i interpunkcije.

Pomalo stidljiva kada se radi o samopromociji, napravila je dugogodišnju pauzu između dva izdanja, ali su njene fioke pune rukopisa koji čekaju da nađu put do srca čitalaca. U pripremi je i nova zbirka pesama kojom će se predstaviti publici u bliskoj budućnosti.

Živi i radi u Beogradu.

 

Bibliografija:

 

2001. Zbornik konkursa Limske večeri poezije, Priboj

2002. Zbornik konkursa Dani poezije „Desanke Maksimović“, Valjevo

2002. „Početak kraja prividnog života“, Kladovo, Centar za talente

2004. Zbornik konkursa Srpsko pero, Jagodina

2022. „Savršen poklon“, Beograd, sopstveno izdanje