Proslava 165 godina od naseljavanja Petrovog Sela kod Kladova

01.06.2012.

Proslava Svete Trojice (Duhovi) u Petrovom Selu obeležiće se u subotu 02. juna 2012. godine svečanim skupom od 19,00 sati u Centru za kulturu Kladovo. Prigodnim recitalom, nastupom guslara i foklora, najaviće se nastavak druženja 03. juna u samom Petrovom Selu, kada će u 11,00 sati biti održana duhovna služba i litije ispred zapisa, potom kulturno umetnički program sa igrom i pesmom i sportska takmičenja.

Organizacioni odbor proslave Svete Trojice u Petrovom Selu – Mesna zajednica i Udruženje zadužbinara Petrovog Sela, objavili su proglas, koji u celosti citiramo:

Petrovoseljani!

Pre 165 godina, dugo u vremenu, a koliko juče u duhu i sjećanju, digoše se prađedovi vaši sa iskonskih ognjišta u vrletnoj Crnoj Gori i zaklevši joj se u sebi krenuše ka suncu da je ponovo nađu, tamo daleko …

Pitomi obronci Miroča nasmješiše im se dobrodošlicom, ponudivši im nesebično zemlju, šumu, kamen, vodu, sunce i nebo, pa se loza ukorijenjena pod Lovećenom užili ovde, dade svoj plemeniti rod, sačuvavši neizmjenjeni  prađedovski duh i nesalomivu silu opstanka.

Doneseno sačuvasmo, a sa ljudima koji nas ovđe primiše i obogatismo. Mnogo smo glava i duša dali u ratovima za ovu zemlju, a đe god nas je sudbina bacala nad nama je lećela slika sunca koje se rađa na bregovima Petrovog Sela. Posvetimo im subotnje veče i dođimo svi na program u Domu kulture, a sjutra pozovimo da sa nama gore u Petrovo Selo izađu: naša familija, rođaci, đeca, ali i prijatelji, komšije, kumovi, svi oni s kojima djelimo ovaj život, koji nam leže i kojima mi ležimo na srcu. Da se zajednički podsjetimo naših predaka, izađemo na litije u 11 sati, počastimo, popijemo kafu, da zapjevamo i gledamo kako se mladež takmiči: u skoku u dalj, bacanje kamena s ramena, nadvlačenju konopca …

Budimo im dobri domaćini. Pružimo im ono što imamo. Ako ne zafali bratske ljubavi, paženje i poštovanje svega će biti u izobilju. I nastavimo naše okupljanje i slavu.

Gde se Sveta Trojica pominjala, tu i pomagala: ruku nam dodala, nego nas na pravi put navela i namjerila kao srećne i Bogu mile junake!

Ako mi Svetu Trojicu zaboravili – bilo u kalu, bilo u strahu, bilo u kakavim mukama, isto nam vazda na pomoć bila onoga svijeta duši, a ovoga svijeta duši i tijelu – ako Bog da.

Živjeli!