Prva izložba Tomislava Pucinikića u svom zavičaju

29.03.2016.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo, organizuje izložbu slika Tomislava Pucinikića iz Vajuge, pod nazivom “Moj vremeplov”.

Otvaranje je zakazano za četvrtak 31. mart 2016. godine u 19 sati u galeriji biblioteke.

Tomislav Pucinikić je slikar amater. Rođen je 1949. godine u Vajugi i ovo mu je prva samostalna izložba u svom rodnom kraju.

Veći deo svog radnog veka proveo je radeći u dijaspori. Slikanjem je počeo je 1992.

Boraveći u Salcburgu, gradu svetske baštine koji je smešten u središnjem delu Austrije,  Pucinikić slobodno vreme provodi nalazeći inspiraciju u delima i razgovorima sa uličnim slikarima, u baroknim zdanjima i mnogobrojnim galerijama i muzejima jednog od najlepših gradova Evrope.

Kao laik, ne robuje nijednom pravcu i stilu. Radoznalost i želja za slikarskim istraživanjima odvlačili su ga na razna polja. Motivi su mu, takođe različiti: pejzaži, portreti rođaka, prijatelja, mrtva priroda… Okružen slikama austrijskih i nemačkih slikara, vrlo često pribegava reprodukcijama tih dela, što se odražava i na njegov stil rada.

Ceneći njegov talenat, prijatelji slikari, kao i poslodavci kod kojih je radio u inostranstvu, rado su mu omogućavali izložbe u njihovim hotelima i restoranima, što je bila prilika, pre svega, da sa drugim ljudima i umetnicima podeli iskustva i viđenja njegovog rada.

Želja mu je da njegovu ljubav prema ovoj umetnosti podeli i sa svojim prijateljima i sugrađanima, što i čini ovom izložbom uz podršku Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo.