Revija francuskog filma u Kladovu « Ljudskost »

10.03.2016.

Od 14. do 17. marta 2016. godine Biblioteka Centar za kulturu  Kladovo prikazuje svoje publici novu filmsku reviju pod naslovom « Ljudskost » (Humain!) u okviru koje će biti prikazana četiri ostvarenja savremene francuske kinematografije. Početak svake od projekcije u okviru ovogodišnjeg Francuskog filmskog karavana je u 20 sati, a ulaz je slobodan.

U martu, kao mesecu Frankofonije, organizuje se niz programa posvećenih umetnosti i jeziku, jačanju kulturni obrazovnih veza, razvoju tržišnih mogućnosti, razmeni mišljenja zahvaljujući usavršavanju i znanju francuskog jezika. Ove godine Srbija oveležava deset godina članstva u svojstvu posmatrača u Međunarodnoj organizaciji Frankofnije, čije zemlje članice sarađuju na polju kulture, nauke, ekonomije, pravde i mira.

Biblioteka « Centar za kulturu » Kladovo nastavlja saradnju sa Francuskim instituom u Srbiji koji kroz martovske programme podseća na vrednosti Frankofonije : promovisanje kulturne i jezičke raznolikosti, zalganje za ljudska i društvena prava, održivi razvoj i ekonomska i društvena inovacija.

 Leto

 Zabranjeno za mlađe od 14 godina

(Francuska, 2015, 105min)

Igraju: Sesil de Frans, Izia Ižlen, Noemi Lvovski,...

Režiser: Katrin Korsini

Godina je 1971. Delfina iz malog seoskog mesta odlazi u Pariz da se oslobodi porodičnih stega i počne samostalno da zarađuje za hleb. Karol je Parižanka koja živi u paru sa Manuelom i aktivno učestvuje u počecima feminističkog pokreta. Kada se njih dve susretnu, rodiće se ljubav koja će im preokrenuti živote.

 Vrelina

 (Francuska, 2015, trajanje : 1h42min)

Igraju: Žan-Pjer Darusen, Gregori Gadeboa, Karim Leklu,…

Režiser: Rafael Žakulo

Jednog vrelog leta, prividni mir malog francuskog sela narušava dolazak Žozefa Bizua. Poreklom iz kovačke porodice, on širi nevolju gde god da se kreće i seljaci ga smatraju odgovornim za sve nedaće koje ih zadese, sve do dana kada njegovo beživotno telo biva pronađeno u dvorištu porodične kuće…

 Sledeći put ciljaću srce

 Zabranjeno za mlađe od 14 godina

(Francuska, 2014, trajanje: 1h51min)

Igraju: Gijom Kane, Ana Žirardo, Žan-Iv Bertelo,…

Režiser: Sedrik Anže

Krajem 70tih godina, u jednom malom mestu je zavladao teror: nepoznati manijak ubija mlade žene, nasumično odabrane autostoperke. On je svugde i nigde u isto vreme i uvek uspeva da izmakne policiji. U tome je uspešan budući da se radi o mladom i stidljivom žandarmu koji vodi običan život bez skandala. Zbog njegovog uzornog ponašanja, zadužuju ga da istraži sopstvene zločine.

 Sećanja

 (Francuska, 2014, trajanje: 1h34min)

Igraju: Mišel Blan, Ani Kordi, Matje Spinozi,...

Režiser: Žan-Pol Ruv

Romen ima 23 godine i voleo bi da postane pisac. U međuvremenu radi kao noćni čuvar u jednom hotelu. Kada sazna da je njegova baka pobegla iz staračkog doma, on polazi u potragu za njom, putem kojim ga vode sećanja…

 Predstave se organizuju u prostorijama Alijanse Francuska – Srbija – Kladovo u Domu omladine u Kladovu.
Koristan link:
 https://www.facebook.com/Francuski-filmski-karavan-246799588837630/?fref=ts