Sat za našu planetu – Kladovo 2019

27.03.2019.

Petu godinu za redom, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo tehnički i logistički podržava globalnu ekološku akciju „Sat za našu planetu“ koju u Kladovu realizuje Udruženja ljubitelja prirode „Divljina

Ovogodišnja akcija „Sat za našu planetu“ pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu!“ realizuje se u svetu 12 a u Srbiji 11 godina.

U subotu, 30. marta 2019. godine u 20:30 časova,  simboličnim gašenjem svetla na sat vremena u više od 7000 gradova širom sveta ukazati na važnost očuvanja planete. Isto će se desiti i u Kladovu, kada će se na celom objektu Biblioteku u Kladovu ugasiti svetla a za to vreme će mladi i članovi Kreativnog udruženja „Putokaz“ izvesti prigodan performans.
 
Klimatske promene i opadanje biološke raznovrsnosti problemi su svih nas, te je akcija „Sat za našu planetu“ prilika za pojedince, organizacije, institucije i kompanije da pokažu svoju predanost zaštiti prirode i budu deo razgovora i pronalska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. Ove godine, pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, organizator WWF upozorava i na problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okenima.
  
Akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, prvi put je održana u Sidneju 2007. godine, a danas se obeležava u više od 180 zemalja. Najpoznatije svetske znamenitosti poput Ajfelovog tornja, rimskog Koloseuma i londonskog Big Bena, isključivanjem javne i dekorativne rasvete, i ove godine će ponovo utonuti u mrak. Srbija je deo ove akcije od 2009. godine, a 2018. pridružilo nam se preko 200 partnera – gradova, opština, organizacija, institucija, ustanova kulture, škola i vrtića.
 
Organizator akcije u Kladovu: 
https://www.facebook.com/udruzenjeljubiteljaprirode.divljina/

Predsednik udruženja ljubitelja prirode “Divljina” Kladovo; Milan Rašević

Kontakt: klubdivljina@gmail.com

Organizator akcije u Srbiji:

www.wwf.rs

www.facebook.com/WWFSerbia

twitter.com/WWFinSerbia

 

Više o štetnostima plastičnog otpada pročitajte na:  

http://www.wwf.rs/nasa_planeta/ne_plastici/?fbclid=IwAR2UGlrpLfNLVn3RKwnW3Zo2vU6kIzXFrlZwvbnV2LpsMxQtsTPRCuWGP7Q