Šesta akcija Letnji maraton čitanja za najmlađe članove Biblioteke

02.06.2021.

Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo organizuje akciju "Letnji maraton čitanja" za decu od 7 do 14 godina starosti, koja počinje od 15. 6. 2021. a traje do 15. 9. 2021. godine.

Vreme koje deca provode čitajući knjige je posebno i korisno iz više razloga. Čitanjem se kod dece stvara empatija za druge, povećava se samopouzdanje i sigurnost, razvijaju se jezičke veštine i kritičko mišljenje, uče kako da se suoče sa svakodnevnim problemima i strahovima.

Ovogodišnji maraton je podeljen na tri kategorije - 7 i 8 godina, 9 i 10 godina i deca od 11 do 14 godina.

Jedini uslov za učestvovanje u ovogodišnjoj akciji je važeća članska karta za 2021. godinu.

Pored uslova, deci se nudi mogućnost izbora u vidu izazova "Čoveče ne ljuti se", "Moja veličanstvena kula od knjiga" i "Bibliotečki šampion".

"Čoveče ne ljuti se" - da bi stekli diplomu i besplatan upis za narednu 2022. godinu, potrebno je pročitati minimum četiri knjige dok traje maraton.

"Moja veličanstvena kula od knjiga" - prilikom prijavljivanja za maraton popunjava se obrazac  kojim se obećava pošteno i časno pravljenje kule od knjiga. Kula od knjiga se može praviti na više načina, fotografija, crtanje slobodnom rukom ili jednostavno napisati osnovne podatke o knjizi (naslov/autor) i tako graditi najlepšu kulu na svetu.

"Bibliotečki šampion" je izazov za ozbiljne maratonce. Postati "Bibliotečki šampion" nije lako, jer  podrazumeva obavezu svakog učesnika da pročita knjige različitog žanra kao što su avantura, istorija, biografija, klasika, fantastika, legende, strip, misterija, romansa i poezija i da gradi kulu od knjiga.

Zainteresovani se mogu prijaviti u biblioteci "Centar za kulturu" Kladovo do 15. 6. 2021. svakog radnog dana od 7 do 20 časova.

Dodela nagrada je prve nedelje oktobra, kada svi obeležavamo Dečju nedelju.