Svečana akademija Skupštine opštine Kladovo, april 2015.

26.04.2015.

Opština Kladovo kao svoj praznik obeležava 26. april – u znak sećanja na 1867. godinu, kada su turske vlasti predale ključeve srednjovekovne kladovske tvrđave Fetislam na upravu knezu Mihailu Obrenoviću, a Srbija dobila državnost. 

Tim povodom organizovana je svečana akademija Skupštine opštine Kladovo na kojoj je nastupio hor i etno grupa Osnovne muzičke škole „Konstantin Babić“ i prvak Narodnog pozorišta Tihomir Arsić.

Prikazan je i dokumentarni film, u produkciji TV Kladovo, o katastrofalnim poplavama koje su se desile na području opštine Kladovo 15. septembra 2014. godine,zbog čijih je posledica, opština Kladovo i dalje u vanrednoj situaciji.

Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina je u svom obraćanju mnogobrojnim zvanicama i gostima akademije istakao da su upravo posledice poplava i bujičnih nanosa, pored velike štete mešanima opštine Kladovo, pokazale da su isti solidarni u teškim trenutcima. To je bio razlog, da opština Kladovo uruči oko 160 zahvalnica, zaslužnim fizičkim i pravnim licima, za nemerljiv doprinos u akcijama zaštite i spasavanja. Priznanja je uručio Đorđe Babić zamenik načelnika sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.  

Opština Kladovo svoje dane obeležava nizom manifestacija tokom aprila i maja meseca, kroz sportske, turističke i kulturne programe, koje realizuju Sportski Savez, Turistička organizacija i Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo.

 http://www.kladovo.org.rs/vest-sveana-akademija-445.htm