Svetosavska priredba učenika osnovnih škola opštine Kladova

26.01.2023.

Svetosavsku priredbu na dan Svetog Save organizuje Osnovna škola "Vuk Karadžić" Kladovo u saradnji sa Osnovnom muzičkom školom "Konstantin Babić" i folklornim ansamblom AKUD "Polet" iz Kladova.

Učenici, nastavnici i građani opštine Kladovo pozvani su da u petak, 27. januara 2023. godine sa početkom u 17.00 časova prisustvuju i uživaju u programu učenika.

Mesto okupljanja je Centar za kulturu Kladovo, ul. Dunavska br.7.

Tehničku realizaciju priredbe organizuje Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo.
Fotografija: OŠ "Vuk Karadžić" Kladovo

Izvor: Biblioteka Matice Srpske
"Danas slavimo našeg svetitelja, „duhovnog praroditelja srpskog naroda“ (kako je govorio Nikolaj Velimirović), prvog srpskog arhiepiskopa i prvog srpskog prosvetitelja Svetog Savu. Svakog 27. januara Sveti Sava se svečano obeležava u pravoslavnim hramovima i obrazovnim ustanovama u Srbiji i svuda gde živi naš narod. U početku se proslavljavao krišom, najpre u crkvama i manastirima, a tek kasnije se proslava njegovog dana pretvorila u narodnu svečanost. Prva proslava Svetog Save kao školskog patrona bila je u Zemunu 1812. godine, a crkveni hor iz Segedina kojim je rukovodio sveštenik Pavle Stamatović, veliki borac za narodni jezik i školu, prvi je 1839. godine izveo himnu Svetom Savi. Namesništvo kneza Mihaila Obrenovića proglasilo je 1840. godine Svetog Savu za školsku slavu. „Savina legenda i Savino delo ostaće najveličanstvenije i najuzvišenije što nam se rađalo kroz tamu vekova, na gorkom tlu Balkana, da nas svojim zracima iz prošlosti uvek obasjava,“ reči su kojima Crnjanski završava svoju knjigu „Sveti Sava“."