Teofilovići – čuvari muzičkog nasleđa

19.03.2012.

Blizanci Ratko i Radiša Teofilović nastupaju u sredu 21. marta 2012. godine na velikoj sceni Centra za kulturu u Kladovu.

 Muzika Teofilovića sažima više od dva veka tradicionalnog muzičkog nasleđa i evocira duh celokupnog regiona. Mnoge od pesama koje Radiša i Ratko izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge pesme sasvim zaboravljene, ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti i, naravno, budućnosti i nikoga, zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim.

Ako želite i umete, vi takođe možete postati deo njihove magije. Onda ćete moći da podelite tajnu i sa drugima: da negde u drevnim i mističnim balkanskim prostranstvima dva čoveka pevaju kao jedan, čuvajući od zaborava zajednički, neprocenjivi san.  

 Koristan link

http://www.teofilovici.rs/index_01.htm