"Tesla ili prilagođavanje anđela"

03.09.2014.

Narodno pozorište iz Beograda gostuje sa predstavom „Tesla ili prilagođavanje anđela“ u sredu 10. septembra 2014. godine u velikoj sali Centra za kulturu Kladovo sa početkom u 19,00 sati.

Predstava je poklon Privrednog društva „Đerdap“ žiteljima opštine Kladovo.

Povod je 50 godina od kada je postavljen kamen temeljac za izgradnju Hidroenergetskog i plovidbenog sistema Đerdap 1.

Ulaz je besplatan.

Izdvajamo lični stav o predstavi „Tesla ili prilagođavanje anđela“.

Autor teksta je: Žarko Klasnja
„Predstava je zamišljena kao dijalog između velikog mislioca i radoznalog čoveka, u likovima Nikole Tesle (Ljubivoje Tadić) i izmišljeni lik novinara Džona Smita (Radovan Miljanić) nepostojećih novina „Bilten Besmtrnosti“.

Gledalac, koji očekuje predstavu u kojoj akcija i zaplet stvaraju interes pa da se prepuste zabavi, budu od samog početka iznenađeni, preplavljeni mislima, vizijama i uspomenama velikog mislioca koje se kazuju u dijalozima ili Teslinim monolozima.
U zavisnosti od faktora, kao što su poznavanja Tesline biografije ali i spremnost da dok gledate predstavu intenzivno razmišljate o značenju svake rečenice, da slažete kolaž od kratkih crtica iz naučnikovog života, njegovog detinjstva, školovanja, pronalazačkog rada, uspeha i razočaranja, predstava zahteva punu pažnju. Slušajući Njegoševe stihove čiji je Tesla bio veliki poštovalac, ili njegove zamišljene razgovore sa Arhimedom, pokušavam da razumem tu bliskost velikana ljudskog roda.
Svedoci smo Teslinog uzbuđenja dolaskom u Ameriku krajem 19. veka, koju poredi sa prolećem punom svežine i optimizma, plodnog stvaralačkog rada i prvih trijumfa a potom i razočaranja.
Udaljen i od vremena u kome je živeo, patentima koji će tek kasnije posle više desetina godina naći praktičnu primenu kao i vizijama o inteligentnim robotima, Tesla je u svoje vreme bio teško razumljiv kako običnim ljudima tako i stručnjacima. On je još uvek misteriozni lik, koga prati priča o izgubljenim i čak ukradenim naučnim beleškama na kojima rade nove generacije naučnika, i tu misteriju ova predstava i dočarava. U isto vreme nas to intrigira da pokušamo da razumemo bolje lik jedne tako kompleksne ličnosti. Eto zašto bih ja želeo da još jednom gledam predstavu.
A sva je prilika da će mi se šansa ukazati jer se radi o jednoj od najdugovečnijih predstava u istoriji srpskog pozorišta koja je na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu od 1995. godine, sa preko 250 izvođenja.
Glumački tandem Tadić i Miljanić, je uigran i dočarava jedinstvo suprotnosti, nemirnih misli i racionalnosti. Gledajući ih iz prvog reda partera, Tesla mi je uvek bi nekako gore a Džon Smit negde sa strane. Oba glumca su nam svojim autoritativnim nastupom, pružili prvoklasnu glumu i za to bili nagrađeni burnim aplauzom od prepune dvorane `Isabel Bader Thetre` u Torontu.“