Tribina „NE digitalnom nasilju!“

16.12.2014.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo održala je 18. decembra 2014. tribina na temu „NE digitalnom nasilju!“.

Broj dece koja svakodnevno pristupaju internetu je u stalnom porastu kako u svetu, tako i kod nas. Pored toga, deca se sve ranije upoznaju sa internetom, pa ne iznenađuju situacije u kojima deca ne znaju da kažu svoju prvu rečenicu, ali već umeju da pokrenu Youtube na tabletu, telefonu ili računaru i da puste svoj omiljeni crtani film. Shodno tome, edukaciju o bezbednom korišćenju interneta treba započeti prvo od roditelja. To je bio osnovni cilj našeg razgovara koji je otvorio mnoge nepoznanice na pomenutu temu, koju, nažalost ne poznaju dobro ni odrasli.

Nove tehnologije i promene koje sa njima dolaze najviše utiču na decu. Zato je potrebno ukazati na opasnosti koje se mogu javiti na internetu, ali tom prilikom važno je ne uskratiti najmlađima obrazovanje putem globalne mreže, bez koje većina odraslih danas ne može.

Prisutni su podelili korisne savete, a  nažalost i istinite primere. Istaknuto je da su pedofili najčešća opasnost za decu na internetu. Kakose  navelo, problem predstavljaju ne samo novi, već i stari prestupnici, kojima je već suđeno, ali po izlasku iz zatvora nastave po starom.

Sve je češći primer je i vređanje i maltretiranje na internetu što više nije retkost, već svakodnevna pojava, koju je doživela većina njegovih korisnika. Ovo je najizraženije kod dece, koju to, svakako, više dotiče nego odrasle, ali nije retkost da se dogodi i nama.

Na tribini je bilo reči i o kampanji Klikni bezbedno koja je pokrenuta još 2009. godine sa ciljem sprečavanja zlostavljanja dece na internetu i stalne edukacije ne samo dece već i odraslih.

Svi učesnici konferencije su se složili da internet ima veliki broj prednosti koje treba iskoristiti na pravi način, ali, da ipak, edukacija po tom pitanju mora da bude na prvom mestu. Edukacija se ne odnosi samo na decu, već i na roditelje i nastavnike, jer najviše od njih zavisi da li će deca sigurno surfovati internetom.

Tribinu su održali članovi udruženja „NE digitalno nasilje“.

Zbog velikog interesovanja za ovakve teme, najavjuju se uskoro još tribine članova udruženja „Bitno“ iz Bora.

Korisni linkovi:

http://kliknibezbedno.rs/sr/naslovna.1.1.html

http://kliknibezbedno.rs/sr/oblici-maltretiranja-u-virtuelnom-svetu.1.54.html