Žaklina Nikolić iz Kladova dobitnica Nagrade "Đura Daničić" Zajednice matičnih biblioteka Republike Srbije

11.09.2023.

17. stručno-naučni skup BIBLIONET na temu „Deca i mladi: biblioteke za nove generacije” održan je u periodu od 7. do 9. septembra 2023. u Somboru, u organizaciji Zajednice matičnih biblioteka Srbije i Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” u Somboru.

Na svečanom otvaranju govorili su Vanja Marković, samostalna savetnica i rukovodilac u Ministarstvu kulture Republike Srbije, Antonio Ratković, gradonačelnik Grada Sombora, dr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, prof. dr Gordana Rudić, šef katedre za bibliotekarstvo na Pedagoškom fakultetu u Somboru i Nataša Turkić, direktorka Gradske Biblioteke u Somboru.

Tradicionalno od 2009. godine, na BIBLIONETU  se svečano dodeljuje nagrada “Đura Daničić” i to pojedinicima za ukupan doprinos u razvoju bibliotekarstva i kulture Republike Srbije.

Nagrada “Đura Daničić” je dodeljena Žaklini Nikolić, bibliotekarki savetnici i direktorki Biblioteke “Centar za kulturu” iz Kladova. Nagradu je uručio dr Vladimir Pištalo upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Obrazloženje za dodelu nagradu, u ime komisije pričitala je Daniela Skoković, bibliotekarka savetnica iz Požege.

Đura Daničić je uzor ličnosti koja je ostavila neizbrisiv trag u bibliotekarstvu i u ukupnoj srpskoj kulturi zbog čega nagrada ima za cilj da doprinese razvoju kako bibliotekarstva, tako i kulture u celini, da afirmiše primenu savremenih tehnologija i dostignuća u bibliotečko-informacionoj i kulturnoj delatnosti i da promoviše bibliotečko-informacionu delatnost i kulturu u Republici Srbiji.

Više o nagradi:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0_%E2%80%9E%D0%82%D1%83%D1%80%D0%B0_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%9B%E2%80%9D

 

17. stručno-naučni skup BIBLIONET je okupio preko 170 bibliotekara iz čitave Srbije, kao i goste iz regiona, a predstavljena su i iskustva iz prakse kolega iz Nemačke. Uz glavni deo programa, organizovane su i tematske paralelne sesije, kao i Forum Bibliotekarskog društva Srbije.

Skup se svih sedamnaest godina održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i gradske uprave biblioteke domaćina skupa.

Foto: Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki” Sombor