Zbornik radova učesnika elektronskog konkursa “Čitam, pišem i crtam u doba korone”

29.10.2020.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo objavila je Zbornik radova učesnika elektronskog konkursa “Čitam, pišem i crtam u doba korone” u kojem se nalaze radovi 130 autora.

Konkurs je raspisan u vreme vanrednog stanja u Republici Srbiji. u periodu od 22. aprila do 22. maja 2020. godine. Namera je bila da se ljubitelji pisanja, čitanja i crtanja, u periodu pandemije, virtuelno okupe, kreativno angažuju i pokažu svoj stvaralački potencijal.

Konkurs je izazvao neočekivano veliko interesovanje

Prijave su pristigle iz pet država; najveći broj iz Republike Severne Makedonija, zatim iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Literarni i likovni radovi, od pesama, eseja, proznih tekstova pa do karikatura stiglo je iz 40 gradova i naselja.

To su: Beograd, Varvarin, Vranje, Vrtogoš, Vršac, Davidovac, Ečka, Zadar, Zaječar, Kladovo, Kladušnica, Klokot, Knjaževac, Korbovo, Kostol, Kragujevac, Kumanovo, Kula, Leskovac, Negotino, Niš, Novi Beograd, Novi Sad, Novi Sip, Novi Kneževac, Novi Pazar, Njujork, Pančevo, Paraćin, Petrovaradin, Požarevac, Prilep, Rtkovo, Sveti Nikola, Skoplje, Subotica, Tetovo, Tuzla, Šarbanovac, Štip.

Rezultat kreativnog druženja u posebnim okolnostima je Zbornika radova na 170 strana.

Urednik Zbornika radova, Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo, zahvaljuje se još jednom svim učesnicima konkursa na ukazanoj časti, interesovanju i prijavama i interaktivnom virtuelnom druženju.

Svako je svojim kreativnim angažovanjem ostavio pisani trag u vreme nezapamćene svetske pandemije nakon koje više nikad ništa neće biti isto. Ovaj neobičan period  udružio je 130 autora iz pet država i 40 gradova u jednom mesecu. Pojačani smo i počastvovani učešćem i poznatih pisaca i to dobitnika NIN-ove nagrade (Vladimir Pištalo), dečijim piscima (Stefan Tićmi, Miloš Petković, Bojan Ljubenović) i ilustratorima karikaturistima (Goran Ćeličanin, Goran Novakov).