Zijah Sokolović u Kladovu

11.03.2013.

Kultna monodrama glumca Zijaha Sokolovića koja već 20 godina puni pozorišne dvorane „CABAres CABArei“ i koja se približava 1160. izvođenju, gostuje u Kladovu u utorak 19. marta 2013. godine na velikoj sceni Centra za kulturu od 20,00 sati.

Zijah Sokolović, sarajevski glumac čudesne impresije, jedan je od najpoznatijih umetnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije, čiji se život i profesija odvijaju na relaciji Beč – Sarajevo – Beograd.

„Kralj monodrame“ Zijah A. Sokolović govori i igra sve moguće, majstorskom mimikom i potpunim vladanjem glasom vodi gledaoce od neukrotivog smeha do ledene užasnosti, poigrava se osećajima i mišljenjem publike do ivice izdržljivosti, dok igrajući prepliće dve velike, za svakog značajne teme, ljubav i smrt.

Njegove mimične, telesne i govorne varijacije i mimikrijske vragolije na temu institucije, kao što su država i brak, smešno karikiranje morala, međusobnih bračnih odnosa, političke banalnosti, svakodnevnih nebuloza i opominjanje na njih, da ljudi žive danas - a ne sutra, sve  to od samog početka predstave, izaziva salve smeha, višekratne spontane aplauze, pronicanje u suštinu ideja i na kraju iskrene i sasvim zaslužene ovacije očarane publike, koja je posle dva sata neprekidnog programa razmišljala kako je moguće tako dugo održati toliku glumačku koncentraciju i kondiciju.

Tekst, režija i gluma: Zijah Sokolović.

Koristan link:

http://www.youtube.com/watch?v=ZbazoN-qiSA