Позоришна представа „Бедеми ћирилице“

11.05.2023.

У склопу обележавања Дана Библиотеке „Центар за културу“ Кладово, под покровитељством оснивача Библиотеке, општине Кладово, приређује се играње позоришне представе "Бедеми ћирилице".

Петак, 19. мај 2023. године у 12,45 часова – позоришна сала.

Улаз је бесплатан.

"Бедеми ћирилице" говоре о животу и раду Свете браће Ћирила и Методија, о њиховој борби и људској драми на путу ка писмености, просвећености, одуховљености и језику и писму које оплемењује народ словенски. Ово је песма али и плач о градњи бедема на којима је узрасло писмо које вековима напаја наше постојање.

Представу је, по тексту Владимира Ђорђевића, режирао је Милић Јовановић, а играју Предраг Јовановић из Параћина и Александар Јеленић из Тополе који су уједно и идејни творци овог пројекта.

„Бедеми ћирилице“ су историјска и духовна прича стављена у оквире надасве необичног читања и тумачења позоришне уметности. Разноликост драмског израза и режијска иновативност публику води у неиспричане борбе у душама свете браће.

Све то обојили су тонови фруле виртуоза Милинка Ивановића Црног а занимљив слој боја овој причи дали су костими и сценографија уметнице Ане Колбјанове.

Носиоци главних улога на веран начин приказују драму, ону која се одвијала у душама свете браће, али и ону која се одигравала између њих и света репликама својих ликова они осликавају ставове - стубове света у коме је истина мера свега. Света чије име је љубав, чије лице је Божији благослов, чији дух су вера, нада и радост, а чији ум су снага и воља запечаћени вечношћу.

2023. године Кладово обележава два значајна датума битна за развој културе читања на подручју ове општине.

23. мај је Дан Библиотеке „Центар за културу“ Кладово и ове године се навршава 76 година  када се званично и правно формално отвара и почиње да ради Народна књижница и читаоница у Кладову (1947 – 2023) која је у временској линија развоја прошла разне трансформације и то као део Радничког универзитета, Дома културе, Центра за културу а од 2012. је коначно Библиотека „Центар за културу“.

1.новембра 2023. године се навршава 150 година од првог помињања читалишта у Кладову  (1873 – 2023).