15. polufinalno takmičenje u frankofonim šansonama

26.02.2019.

Petnaesto polufinalno takmičenje u frankofonim šansona organizuje se u Kladovu u subotu 2. marta 2019. godine sa početkom u 16 časova u koncertnoj sali Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo.

Organizator polufinalnog takmičenja u Kladovu je udruženje građana Alijansa – Francuska – Srbija. Inicirao ga je osnivač ovog renomiranog frankofonog udruženja, profesor Srđan Adamović, koji nažalost nije više među živima.

Tehničku podršku i logistiku svih 15 godina pruža Biblioteka “Centar za kulturu“ Kladovo.

Ulaz je besplatan.

Svake godine u Srbiji, stotine pevača-amatera između trinaest i dvadeset osam godina okuša svoju sreću na Takmičenju za frankofonu pesmu koje organizuje Francuski Institut i Studentski Kulturni Centar Niša. Od samog početka održavanja ove manifestacije 2004. godine, učestvovalo je više od 1000 mladih koji uče francuski jezik. Oni nastupaju sa jednom pesmom na francuskom jeziku, pred žirijem sačinjenim od profesionalaca iz sveta muzike i francuskog jezika. Polufinala su otvorena za sve, porodice, profesore i prijatelje učesnika. Pobednike, u kategoriji juniora i seniora, očekuju nagrade-boravak za dve osobe, u Egiptu i Tunisu. Očekujemo vas!

Raspored regionalnih selekcija u Srbiji:

Beograd: Subota 3. mart – 18h, Narodna biblioteka Srbije
KLADOVO: Subota 2. mart – 16h, Biblioteka „Centar za kulturu“ 

Niš: Subota 3. mart – 13h, Sala simfonijskog orkestra – Niš
Novi Sad: Subota 3. mart – 16h, Kulturni centar

 

Finale takmičenja za frankofonu pesmu (15. izdanje):

Niš : Nedelja 25. mart – 14h, Niško narodno pozorište

 

Prva nagrada za seniore: boravak za dve osobe u Egiptu i ulaznica za muzički festival 2019 –  Ova nagrada je poklon Ambasade Egipta u Srbiji i turističke agencije Mondorama.

Prva nagrada za juniore: boravak za dve osobe u Tunisu i ulaznica za muzički festival 2019 – Ova nagrada je poklon Ambasade Republike Tunis u Srbiji

Francuski institut u Srbiji i Studentski kulturni centar u Nišu organizuju partnerski Takmičenje za frankofonu pesmu, uz podršku Međunarodne organizacije Frankofonije, Ambasade Republike Tunis, Ambasade Arapske republike Egipat, Ambasade Kanade u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, turističke agencije Mondorama i Ambasade Libana u Srbiji.

Takmičenje se organizuje u partnerstvu sa Studentskim kulturnim centrom-Niš, uz podršku Međunarodne organizacije Frankofonije, Ambasade Tunisa, Ambasade Kanade u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, turističke agencije Mondorama, Sky Music Centra, i ExeNet-a.

Povodom meseca frankofonije 2019., direktor Francuskog Kulturnog Centra u Beogradu, Žan-Batist Kizen, je izjavio:

„U martu, gde god da ste u Srbiji, pozvani ste na proslavu Meseca frankofonije sa nama i našim partnerima. Učenici, studenti, nastavnici, zaposleni i penzioneri, prepustite se iznenađenjima koja vam pripremamo: frankofona pesma i koncerti, gastronomija, predavanja i debate, takmičenja, izložbe, filmovi, ples, razgovori o kulturnoj baštini…

Ovaj mesec posvećen je frankofonim inicijativama u Srbiji, koje potiču od škola, gradskih opština, udruženja, muzeja, kulturnih centara, ambasada i predstavništava. Koordinator Meseca frankofonije ubuduće je Grupa frankofonih ambasadora u Srbiji, osnovana 2018, koja obuhvata 19 diplomatskih misija (Amerike, Evrope, Bliskog istoka, podsaharske Afrike, Azije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i OSCE).

Manifestacije koje će biti priređene odražavaju raznovsnost angažovanja na polju frankofonije širom Srbije, koja je od oktobra 2018 postala pridružena članica Međunarodne organizacije Frankofonije. Ovaj program je ogledalo tih frankofonih strujanja širom Srbije.

Želimo vam divno frankofono proleće, koje će krasiti ljubav prema francuskom jeziku i zajednička želja za otvorenošću prema frankofonim vrednostima.“