Promocija romana Vladimira Pištala

16.01.2018.

Biblioteka u Kladovu tradicionalno organizuje književne susrete sa dobitnicima prestižne NIN-ove nagrade za najbolji roman godine.

25. januara 2018. godine u 19 časova predstavlja se Vladimir Pištalo sa novim romanom „Sunce ovog dana: Pismo Andriću“.

Na promociji će uz autora govoriti Nenad Šaponja književni kritičar i urednik izdavačke kuće „Agora“ i Žaklina Nikolić direktor biblioteke u Kladovu.

Vladimir Pištalo (1960) je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca koji je dobio NIN-ovu nagradu za roman „Tesla, potret među maskama“ (2008).

Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze „Slikovnica", „Manifesti", „Čajevi Marsa / Noći", zbirke priča „Kraj veka", „Vitraž u sećanju", „Priče iz celog sveta" i romani „Milenijum u Beogradu", „Venecija" i „Tesla, portret među maskama".

Nenad Šaponja o najnovijoj knjizi Vladimira Pištala kaže sledeće:

„Pred čitaocem je knjiga koja našu književnost čini odista velikom. Smeštajući Andrićevo delo usred ličnog književnog mita, Pištalo je svoju priču o pojačanoj sadašnjici ispisao kao pismo Andriću. Putopis iz sveta Andrićevog književnog dela, kombinovan je sa izveštajem iz našeg sveta koji prati sunce ovog našeg dana. Nalazeći se usred „propagandne kiklopizacije današnjice“ autor podiže svoju tačku posmatranja i otvara nam analitičke i poetičke prozore, kako prema jednoj književnoj svesti i njenom istorijskom kontekstu, tako i prema projekciji te svesti u ovom vremenu.

Lociran između konkretnih vremena, Andrićevog i našeg, i bezvremena književnosti, ovaj današnji Pištalov razgovor sa Andrićem, uz korištenje duše kao lampe, pokazuje kako je moguće književno, jezikom slika i emocija, govoriti i o književnosti i o vremenu u kome se govori.

I zaista, nakon čitanja ove knjige, ispisane kao savršeno odsvirana kompozicija, ni čitanje Andrića neće biti sasvim isto.“

Roman Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama" je u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade, i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u SAD je doživeo dva izdanja, kao 11. prevod ovog dela na neki od stranih jezika. Krajem 2011. godine pojavilo se i specijalno zvučno izdanje u interpretaciji glumca Petra Božovića, a 2015. zvučna knjiga i na engleskom jeziku, koju je za američke čitaoce/slušaoce pročitao poznati glumac L. J. Ganser. Pored ovih dela, Pištalo je i autor dve neobične literarno-biografske knjige – „Aleksandride", bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele „Korto Malteze". U izdanju Agore, 2009. i 2010. godine su objavljena i „Odabrana dela" ovog pisca.

Biblioteka u Kladovu je do sada predstavila sledeće dobitnike NIN-ove nagrade:

Svetlana Velmar-Janković (1995) , Miro Vuksanović (2005), Gordana Ćirjanić (2010), Dragan Velikić (2007 i 2015), Aleksandar Gatalica (2012), Goran Gocić (2013), Ivana Dimić (2016) i ove godine Vladimir Pištalo (2008).

Ulaz na promociju knjige je besplatan.

Nin-ova nagrada – korisni linkovi:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%98%D0%9D-%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0

http://www.nin.co.rs/pages/romani.php?id=567