100 godina od smrti Marsela Prusta (1871-1922)

19.11.2022.

``Vreme menja ljude ali ne menja sliku koju zadržavamo o njima.``

Marsel Prust

Biblioteka “Centar za kulturu“ Kladovo u mesecu novembru obeležava 100 godina od smrti Marsela Prusta  (1871-1922), francuskog intelektualca, romanopisca, esejiste, kritičara, kao i jednog od predstavnika impresionizma.

Rođen je u Parizu 10. jula 1871. godine u starinskom, 16. pariskom arondismanu, u porodici Adrijana Prusta, poznatog pariskog lekara i Žane Veil, kćerke bogatog jevrejskog bankara iz Alzasa. Prust je imao i mlađeg brata Robera. Marsel je bio nežan i osetljiv, razboljevao se od detinjstva od astme, što je obeležilo čitav njegov potonji život. Kao uobražen i profinjen mladić kretao se u mondenskim građanskim, umetničkim i aristokratskim krugovima, pisao i prevodio, posebno dela engleskog estetičara Džona Ruskina. Školovao se u renomiranoj školi Lycée Condorcet  u Parizu (1882-89) gde je pisao za razredni magazin. Prava je diplomirao 1893. a književnost 1895. godine.

U mladosti, Prusta su smatrali hohštaplerom, kojeg u težnji da postane pisac ometa samo jedna ozbiljna prepreka - nerad. 1903. godine umire mu otac, a 1905. i majka. Iako je finansijski bio potpuno obezbeđen (po današnjim merilima nasledio je oko šest miliona dolara), živeo je u velikoj patnji i samoći. Da bi pobedio svoju usamljenost počinje da piše. Svoje glavno životno delo pisao je desetak godna, u trci s bolešću i smrću.

U gotovo potpunoj osami i odustajanju od svih drugih delatnosti nastalo je jedno od najvrednijih dela svetske književnosti, golemi ciklus romana pod zajedničkim naslovom “U traganju za izgubljenim vremenom”, 1913-1927. Delo se sastoji od 7 tomova i izdavano je u periodu od 14 godina(poslednja tri posthumno)  i ostavilo je dubok trag, ne samo u Francuskoj, već i u evropskoj književnosti 20. veka i izvršilo veliki uticaj na mnoge književnike.
Prema svedočanstvima prijatelja, a potom i biografa, Marsel Prust je presudno pogoršao svoje inače loše zdravstveno stanje početkom jeseni 1922. godine.

Veliki francuski pisac XX veka ostavio nam je jedno od brojnih, ali neizmerno vrednih književnih svedočanstava o ljubavi u istoriji književnosti. Delo koje se galerijom likova, mudrošću, humorom i humanošću može svrstati u vrhunce pisane reči uopšte.

 Umro je 22. novembra 1922. godine u Parizu.

Neka od dela Marsela Prusta koja možete naći u našoj biblioteci:

  1. U traganju za minulim vremenom. (1), U Svanovom kraju
  2. U traganju za minulim vremenom. (6), Nestala Albertina
  3. U traganju za minulim vremenom. (7), Vaskrslo vreme
  4. U traganju za minulim vremenom. (2), U seni devojaka cvetova
  5. U traganju za minulim vremenom. (3), Oko Germantovih
  6. U traganju za minulim vremenom. (4), Sodoma i Gomora
  7. U traganju za minulim vremenom. (5), Zatočenica
  8. Jedna Svanova ljubav
  9. Iščezla Albertina

 

Korisni linkovi:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BB_%D0%9F%D1%80%D1%83%D1%81%D1%82

https://www.biografija.org/knjizevnost/marsel-prust-marcel-proust/

https://www.xxzmagazin.com/citanje-nas-uci-da-vise-cenimo-vrednost-zivota