130 godina od rođenja pesnikinje Marine Cvetajeve

05.12.2022.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo obeležava 130 godina od rođenja Marine Cvetajeve, jedne od najvećih ruskih i svetskih pesnikinja.

Marina Ivanovna Cvetajeva (1892 - 1941) rođena je u Moskvi  8. oktobra 1892. godine u čuvenoj aristokratskoj porodici. Jedna od najsjajnijih, originalnih i odvažnih pesnikinja koja je u stihovima odražavala ne samo misli, već i duboku senzualnost žene.

 Za vreme porodičnih putovanja Marina je uživajući daleko od čvrstih ograničenja moskovskog buržujskog života, naučila je italijanski, francuski i nemački jezik. Cvetajeva je pohađala škole u Švajcarskoj, Nemačkoj i Sorbonu u Parizu, a stihove je počela da piše još u ranom detinjstvu. Prva zbirka njenih pesama "Večernji album" objavljena je kada je Cvetajeva tek napunila 18 godina. Izdala ju je svojim novcem. Prvi korak na polju književnosti - i odmah izazov društvu i ustaljenim tradicijama.

Bila je pisac i pesnikinja koja je uvek pratila svoje srce i išla svojim putem, mnogo puta u životu uvek rizikujući. Svoje pesme nije stvarala umom, već dušom. Njena poezija  je bila proizvod pesnikinjine neobične ličnosti i disciplinovanog korišćenja jezika. Sve do šezdesetih godina XX veka, Marinina poezija nije bila omiljena u zvaničnim krugovima SSSR-a. Bolno oblačenje u poetske redove bio je jedini način izažavanja njenih emocija i teške sudbine. Njen suprug je upucan zbog sumnje da je politički špijun, trogodišnje dete joj je umrlo od gladi u sirotištu, a njena petnaestogodišnja kćerka je streljana. Ostavši sama sa sinom, pokušala je da nađe posao, ali su je svi odbijali smatrajući da bi Cvetajeva mogla biti nemački špijun. Ne mogavši da podnese poniženja, Marina Cvetajeva se obesila 31. avgusta 1941. godine.U tom trenutku je bila bez para, usamljena i gotovo zaboravljena.

Slučajni „akter" tragičnog samoubistva simbola tragedije ruske književnosti prošloga veka bio je Boris Pasternak, koji joj je pomagao oko pakovanja. Dok je konopcem vezivao jedan kofer, kroz šalu je prokomentarisao kako je uže toliko jako da ”kad bi čovek hteo, mogao bi njime da se obesi”. Kasnije, kad je saznao da se Cvetajeva obesila baš pomoću tog konopca, dugo sebi nije mogao da oprosti nepromišljenu šalu.  Policija je preuzela telo, a na sahrani nije bilo nikog. Ne zna se čak ni gde je sahranjena.

"Hvala onima koji su me voleli, jer su mi dali čar da volim druge, i hvala onima koji me nisu voleli, jer su mi dali čar da volim sebe." - Samo još jedan od zapamćenih citata koji su zabeležili iskrenu, neposrednu, prodornu poeziju koju je podarila svetu- citati koji otkrivaju svu dubinu i mudrost njene tragične sudbine.

 

U knjižnom fondu Biblioteke u Kladovu možete naći određene naslove književnog opusa Marine Ivanove Cvetajev:

 

- Povest o Sonječki

- Pesme i poeme

- O umetnosti i pesništvu ; Portreti

- Autobiografska proza; O Puškinu ; Pisma

- Zemaljska obeležja

- Zavija treću noć pred vratima: izbor pesama

- Pesme, ciklusi, poeme

- Šest ruskih pesnika: Aleksandar Blok, Ana Ahmatova, Boris Pasternak, Osip Mendeljštam, Marina Cvetajeva, Nikolaj Zabolocki


Foto: knjižni fond biblioteke u Kladovu