148 godina Čitaonice u Kladovu i počeci razvoja bibliotekarstva

01.11.2021.

“Sto četrdeset osam godina organizovano bavljenja knjigom redak je i veliki jubilej kojim Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo obeležava svoje početke od 1873. godine do danas.

Ovakvi jubileji su prilika da se iz veoma skromne arhivske građe, objavljenih dokumenata, sačuvanih fotografija, planova i izveštaja, iz sećanja pojedinaca i iz legendi, spasu od zaborava i zabeleže događaji iz prošlosti, da se predstavi početak, rast i delovanje Čitaonice u Kladovu, njen put kroz ratove i razaranja, do mirnog razvoja i prerastanja u  biblioteku i u centralnu kulturnu instituciju.

Istraživanje prošlosti i istorije čitaonica i biblioteka u Kladovu i Timočkoj krajini nije jednostavan ni lak poduhvat, tim pre što je geografski položaj varoši i ovog kraja oduvek bio na udaru mnogih osvajača u čijim su pohodima, razaranjima, za vreme dužeg ili kraćeg ropstva, pored drugih uništavanja, stradale i knjige, škole i biblioteke, svedočanstva postojanja naroda, njegovog materijalnog i duhovnog stvaralaštva. Obnove su uvek trajale dugo; posle srpskih ustanaka, balkanskih ratova, posle Prvog i Drugog svetskog rata, knjige, biblioteke, škole, uvek su počinjala iz početka …”

Izvod iz stručnog teksta o razvoju čitaonice u Kladovu, autor Žaklina Nikolić, 1. novembar 2021. godine.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo  1. novembra 2021. godine radno obeležava 148 godina od otvaranja prve čitaonice u Kladovu.

Iz kopije zapisnika upravnika čitaonice, učitelja Mladena Krasojevića, upućen 14. januara 1875. godine Načelniku sreza Ključkog, saznaje se da je čitaonica u varošici Kladovo, otvorena 1. novembra 1873. godine, da je već naredne godine imala 24 člana i da je svako plaćao po 5 groša mesečno. Na kraju izveštaja, napisano je da je opstanak čitaonice neizvestan. Neizvesnost je trajala dugi vremenski period ... 

Nakon dudugodišnjeg istraživanja došli smo do novih podataka i dokaza koja će poslužiti kao temelj budućih publikacija koje pripremamo i koje će ostaviti trag o radu naših prethodnika. 

Trenutna epidemiloška situacija uslovljena pandemijom Kovid-19 promenila je i pomerila planove kojim bi javnosti skrenuli pažnju na značajan jubilej biblioteke u Kladovu, ali će sve biti nadoknađeno prvom prilikom. 
U skladu sa tim, bibliotekari redovno i vredno rade i opslužuju svoje korisnike sa ciljem afirmacije kulture čitanja.

Foto: zapisnik učitelja M.Krasojevića, prva strana.