150 godina od rođenja pisca Marsela Prusta

08.07.2021.

Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo izložbom knjiga iz knjižnog fonda Biblioteke, obeležava 150 godina od rođenja pisca Marsela Prusta i podseća svoje korisnike za bogatu biografiju izuzetnog pisca i kritičara. 

MARSEL PRUST

(1871-1922)

Marsel Prust (franc. Marcel-Valentin-Louis-Eugène-Georges Proust) je bio francuski intelektualac, pisac i kritičar. Rođen je 10. jula 1871. godine u Parizu, u kome je i preminuo 22. novembra 1922. godine. Kao jedan od predstavnika impresionizma, Prust je ostavio dubok trag kako u francuskoj, tako i u evropskoj i svetskoj književnosti XX veka.

Prusta su intrigirale velike teme kao što su razaranje bića u protoku vremena, telesnost i determinisanost psihe telom, ljubomora i ljubav (heteroseksualna i homoseksualna), nestalnost međuljudskih odnosa i nedovoljna spoznaja stvarnosti, problematičnost identiteta i sebstva, snobizam, kao i politička kultura i diplomatija uoči Prvog svetskog rata.

Pisao je romane, eseje i književne kritike, a najpoznatiji je po svom romanu „U potrazi za izgubljenim vremenom“, koje je izdavano u periodu od 14 godina (poslednja tri posthumno). Ovaj čuveni roman, jedno od najobimnijih i najvrednijih dela svetske književnosti, sastoji se od 7 knjiga koje nose naslove: „U Svanovom kraju“, „U senci devojaka cvetova“, „Oko Germantovih“, „Sodoma i Gomora“, „Zatočenica“, „Nestala Albertina“, i „Vaskrslo vreme“. Središnji deo prve knjige koji nosi naziv „Jedna Svanova ljubav“ često se izdaje kao samostalni roman.

Prust je svoje životno delo pisao desetak godina, u trci sa bolešću i smrću i gotovo u potpunoj osami. Roman od oko 3.200 stranica (zavisno od izdanja) obuhvata period druge polovine XIX, početak XX veka i Prvi svetski rat, kao i teme koje su potresale francusko društvo toga doba. Svojom galerijom likova (preko 2.000, od ​​toga više od 30 velikih), humorom, mudrošću i humanošću – roman „U potrazi za izgubljenim vremenom“  može se svrstati u vrhunce pisane reči uopšte.