184 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja

10.11.2017.

24. novembra 2017. navršava se 184 godina od kada je rođen Jovan Jovanović Zmaj. Programom „Novembarski iskazi“ Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo predstavlja duži niz godina značaj naših književnih stvaralaca putem izložbi, predavanja i radionica.

Pod nazivom „Čika Jovo, generacije su Vam zahvalne!“ u petak 10. novembra 2017. održan je program javnog čitanja i analize bogatog književnog stvaralaštva nenadmašnog srpskog pesnika.

Jovan Jovanović Zmaj je pesnik uz koga su se mnoge generacije prvi put susretale sa poezijom. Zmajeva poezija tematski najraznovrsnija među srpskim pesnicima, prati razvojni put romantizma, a Zmaj svojim stihovima oslikava neke od ključnih momenata ove epohe u srpskom pesništvu.

„Bio je jak pesnički talenat, bogata i puna pesnička duša, iz koje je desetinama godina šibao mlaz velike poezije. On je pevao više i lakše no ijedan srpski pesnik, i pre i posle njega, tako da cela njegova poezija čini utisak jedne velike i srećne improvizacije, i da mu je zbog te obilnosti i lakoće u pevanju odricana dubina i zrelost. U stvari, to je samo dokaz njegove snage, i ništa drugo.“ Ovako je Jovan Skerlić opisao Jovana Jovanovića Zmaja (1833-1904), nacionalnog i dečjeg pesnika, jednog od najboljih i najjačih liričara celokupne srpske književnosti.

Zmaj će naročito ostati kao pesnik nežnih "Đulića" (1864) i duboko bolnih "Đulića uvelaka" (1882), delima kojima je stekao slavu najpopularnijeg pesnika svoje epohe. To je vrsta lirskog romana ili pesničkoga dnevnika u stihovima o njegovom intimnom ljubavnom i porodičnom životu, "najbolji kanconijer građanske ljubavne poezije u nas". Zmaj je doživeo lepu ljubavnu idilu široke skale: oženio se voljenom devojkom, ali je u bračnom životu doživeo čitav niz nesreća: poumirala su mu sva deca (njih petoro), a i još mlada žena. U "Đulićima" on je opevao svoju ljubav prema mladoj devojci, postepeni razvoj te ljubavi i njen srećni završetak brakom, pa prve znake bračne i roditeljske sreće; u "Đulićima uveocima" opevani su bolest i smrt voljene žene, kao i smrt ostalih pesnikovih milih i dragih: dece, roditelja, sestre, rođaka i prijatelja.

Digitalizovane pesme, pisma i ilustrovane rukopise iz arhivske građe, možete pogledati na internet stranici >> Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

http://ubsm.bg.ac.rs/cirilica/zbirka/knjiga/jovan-jovanovic-zmaj-u-fondu-univerzitetske-biblioteke

Jovan Jovanović Zmaj:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%D0%97%D0%BC%D0%B0%D1%98