23. april - Svetski dan knjige - Moja biblioteka iz mašte

19.04.2021.

Povodom Svetskog dana knjige, koji se obeležava 23. aprila 2021. godine, pozivamo naše najmlađe korisnike ali i svu osalu decu da učestvuju na likovnom konkursu na temu "Moja biblioteka iz mašte".

Namera nam je da u vreme pandemije Kovid – 19, kada ipak imamo ograničene kontakte, organizujemo kreativno druženje u vidu animaranja dece da izraze svoju kreativnost pute likovnog rada. Zato draga deco, slobodno nam  pokažite kako zamišljate svoju biblioteku u kojoj stanuju čarobne knjige.

U mašti, biblioteka može postati neobično mesto gde oživljavaju glavni junaci iz romana, bajki i basni, prinčevi i princeze, dinosaurusi i mnogi drugi likovi koji žive u omiljenim dečjim knjigama.

Pokažite nam svoju kreativnost, osmislite svoju biblioteku iz mašte, nacrtajte, naslikajte i pošaljite nam svoje radove do 20. aprila 2021. godine.

 

Uslovi konkursa su;

•           Pravo učešća deca do 14 godina starosti

•           Radovi moraju biti samostalna tvorevina

•           Likovna tehnika – po izboru

•           Uz rad dostaviti ime, prezime i uzrast

 

Radove lično doneti u Biblioteku, svakog radnog dana od 7h do 20h.

 

Svi radovi biće izloženi u galeriji biblioteke.

Najbolji radovi biće nagrađeni simboličnim nagradama, a svi učesnici konkursa dobiće zahvalnice kao znak zahvalnosti za trud i uspomenu na zajedničko druženje.

 

Uručivanje nagrada održaće se 23. aprila 2021. godine od 18 časova u galeriji Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

 

Zašto se obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava?

Knjiga je najveći izvor informacija, znanja i ideja. Knjigama se prenose poruke kroz prostor i vreme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom sveta. Tim povodom je odlučeno da se proslavlja Svetski dan dan knjige i autorskih prava u cilju odavanja priznanja magičnim rečima koje su nas obogatile ali i u cilju podsticanja na čitanje svih slojeva društva, a naročito mladih.

 

Zašto je izabran datum, 23. april?

Danom knjige je proglašen datum rođenja i smrti mnogih poznatih pisaca. Najčešće se napominje da je 23. april dan smrti dva velikana književnosti, Migela de Servantesa (po gregorijanskom kalendaru) i Vilijama Šekspira, koji je istog datuma i rođen (po julijanskom kalendaru). Manje je poznato da je ovo i datum smrti Inke Garsilaso de la Vege, Žozepa Pla, kao i datum rođenja Morisa Drjuana, Vladimira Nabokova i Manuela Valeho Mehie.

 

Odakle je počelo obeležavanje međunarodnog dana kinjige?

Praznik potiče iz Katalonije gde je prvi put obeležen 7. oktobra 1926. godine, na dan Servantesovog rođenja. Pisac i urednik Vinsent Klavel Andres je predložio Zvaničnoj komori knjižara i izdavača Barselone da se ovaj datum proglasi Španskim danom knjige, a oni su prihvatil ideju sa tim što su svečanost pomerili za 23. april kako bi se poklopila sa velikim španskim praznikom Dijada de Sant Hordi (Sveti Đorđe ili Đurđevdan).

U Kataloniji su na ovaj dan još u srednjem veku organizovane svečanosti i turniri, a običaj je bio da plemići poklanjaju damama ruže. Danas je ovaj praznik spojen sa Danom knjige pa muškarci poklanjaju ženama cveće a one njima knjige

Zanimljivo je da Šekspirova otadžbina Velika Britanija nije prihvatila ovaj datum kao Dan knjige upravo zato što se poklapa sa proslavom dana nacionalnog sveca Svetog Đorđa, već je knjizi posvetila 14. mart.

Svetskim danom knjige i autorskih prava proglašen je 23. april na Generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. kada ga je prihvatilo oko osamdeset nacija.