26. septembar - Evropski dan jezika

26.09.2018.

Evropski dan jezika obeležava se danas, a u Evropi, gde živi 800 miliona stanovnika u 47 država, postoji više od 220 autohtonih jezika, što čini oko tri odsto od ukupnog broja jezika na svetu.

Biblioteka u Kladovu je 26. septembar – Evropski dan jezika obeležila programom u biblioteci na točkovima koja obilazi 12 naselja opštine Kladovo i tom prilikom podeljeni su edukativni flajeri u kojem je predstavljen značaj obeležavanja ovog dana.

Evropski dan jezika ustanovljen je 2001. godine odlukom Saveta Evrope, uz pokroviteljstvo Evropske unije, u uverenju da je višejezičnost na starom kontinentu dragocena realnost koju treba sačuvati, vrednovati i braniti u budućnosti.

U proslavi Evropskog dana jezika učestvuju mnogobrojne kulturne institucije. Ali o čemu je tu zapravo reč?

Kada neko govori više od jednog jezika, od toga profitira ne samo on kao pojedinac, nego i celo društvo. Poznavanje više jezika može povećati mogućnost našeg međukulturalnog razumevanja, ali i poboljšati šanse na tržištu rada, te predstavlja bitan preduslov za rast privrednih društava. I kod dostizanja određenih političkih ciljeva, poput razumevanja među narodima i unapređenja demokratije, višejezičnost može umnogome doprineti. Tako je i Evropska godina jezika, ustanovljena pri Veću Evrope i Evropskoj Uniji 2001. godine, imala za cilj unapređenje međusobnog razumevanja i jezičke raznolikosti, te omogućavanje učenja stranih jezika. Kao rezultat uspeha ovog projekta proistekla je ideja o Evropskom danu jezika, koji se od 2002. godine obeležava svakog 26. septembra i u kojem učestvuju razne jezičke i kulturne ustanove, univerziteti, biblioteke škole

Širom Evrope organizuju se aktivnosti namenjene deci i odraslima,

EUNIC u Srbiji je jedan od prvih ogranaka u svetu i danas ga čine: Austrijski kulturni forum, Britanski savet, Francuski institut, Goethe Institut, Helenska fondacija za kulturu, Italijanski institut za kulturu, Institut Servantes i odeljenja za kulturu ambasada Danske, Portugala, Mađarske i Švedske.

Koristan link:

https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx