"50 prkosnih žena Srbije" u susret 8. martu

05.03.2019.

Inspirisani knjigom za devojčice i žene „Priče o prkosnim Srpkinjama“ mlade autorke Ivane Nešić, povodom Međunarodnog dana žena 8. marta, biblioteka u Kladovu organizuje edukativno-kreativnu radionicu sa nazivom "50 prkosnih žena Srbije".

Četvrtak, 7. mart 2019. godine u 17h u biblioteci se okupljaju mladi, vredni i maštoviti korisnici biblioteke.

Uz pomoć bibliotekara zajedno će kreirati čestitke za mame, bake, tetke i za sve drage žene koje želimo da obradujemo malim prigodnim poklonom.

U toku trajanja radionice, uz kreativnu igru, govoriće se o knjizi Ivane Nešić.

O knjizi sa neobičnim naslovom, saznaće, između ostalog:

„Ovo su priče o ženama koje su na različite načine doprinele kulturnom, istorijskom i naučnom životu Srbije, od Čučuk Stane pa do Isidore Sekulić, od Marije Bursać do Marine Abramović. 

Ovo je knjiga za devojčice, devojke i žene koje bi volele da se inspirišu i za momke koji bi da saznaju zašto nije uvek lako biti žensko. Ovo je knjiga kojom smo odale počast samo deliću žena koje su većini nas donele slobodu izbora koju često uzimamo zdravo za gotovo.

Ipak, poenta ove knjige nije da devojčicama, ženama i devojkama pošalje poruku da su samo životi naučnica i umetnica vredni življenja – ovo je knjiga koja im šalje poruku da je odluka o tome kako će živeti i šta će postati – njihov i samo njih izbor.

"Priče o prkosnim Srpkinjama" govore o ženama koje su se borile za bolji položaj žena u društvu i koje su sve učinile da žena bude slobodnija iako su mnoge zbog toga platile visoku cenu.“

Drage dame, srećna Vam 8.mart!

Menjajte i dalje svet na bolje!