75 godina od objavljivanja knjige za decu „Mali princ“

06.04.2018.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo tokom aprila 2018. godine, u okviru programskih aktivnosti pokretne biblioteke koja obilazi 12 naselja opštine Kladovo, priprema program povodom 75 godina od objavljivanja knjige za decu „Mali princ“.

Knjiga je objavljena 7. aprila 1942. godine.

Korisnici bibliobusa će čitati tekstove i crtati radove inspirisani najpoznatijom knjigom za decu, najbolje delo francuza Antoana de Sent Egziperija, inače pisca i pilota.

Kratko prozno delo je doživelo neverovatan uspeh u celom svetu. Novela je rrevedena na preko 200 jezika i prodana u preko 80 miliona primeraka pa je samim tim postala jedna od najprodavanijih knjiga sveta.

Knjiga je poznata i po svojim ilustracijama. Njih je crtao sam autor, kako bi čitaocima bolje dočarao svoje likove, a one su s vremenom postale ikone kulture, generacijama prepoznatljive diljem sveta.

Ovo delo veoma je neobična priča, gotovo pa fantazija, koja govori o malom dečaku, princu, koji živi na veoma maloj planeti. Planeta je velika poput kuće, a na njoj se nalaze samo tri vulkana, od kojih je jedan neaktivan, i jedna ruža. Na planeti rasu i baobabi, ali oni su opasnik jer mogu narasti jako veliki, pa tako uništiti planetu. Zato ih mali princ čupa dok su još mali. Mali princ je jednom otišao sa svoje planete da istraži ostale. Posećuje razne planete na kojima upoznaje odrasle ljude. Oni su svi mahom čudni, a krase ih tipične (metaforičke) osobine odraslih ljudi, koje mali princ ne shvata i smatra ih suludim. To je u romanu kritika modernog čoveka i samog društva kao apsurdnog, posve podrđenog pogrešnim vrednostima.

Na kraju princ dođe na Zemlju, u pustinju Saharu, gde susreće samog pripovedača. Pripovedač je jednak autoru, takođe je pilot i veoma neshvaćen od ljudi oko sebe. Princ prepozna njegovu čudnovatost, jer je pripovedač vrlo sličan njemu. I on vidi vrednosti u neobičnim stvarima, ali je, za razliku od princa, predugo živeo u svetu koji nenormalno smatra normalnim, štop se vidi u njegovom držanju.

Pripovedač mnogo toga nauči od princa. On njemu, ali i čitaocu, deli velike, svevremenske mudrosti.

Upravo zbog njih je ova knjiga postala toliko popularna, a njena popularnost ne bledi ni 75 godina nakon što je napisana.

U priči ima nekoliko citata koji se i danas koriste kao poslovice i mudre misli. Cela priča odiše nekom smirenošću, čarolijom i mudrošću, što zbog osobina malog princa, što zbog fantastičnog sveta u kojem se radnja odvija.

Zvog svih tih osobina, novela je bila dobra inspiracija za mnoge umetnike. Po njoj su pisane simfonije, mjuzikli, pozorišne predstave, dokumentarni i crtani filmovi ... Pričan ni danas nije ni malo izgubila na svojoj popularnostini na vrednosti, pa joj se rado vraćaju mnogi odrasli a onda i deca.

 

Trejeler animiranog filma iz 2015. godine:

https://www.youtube.com/watch?v=fEPqgSNLfK8