9. maj Dan Evrope – Dan otvorenih vrata o Evropskoj uniji u biblioteci

04.05.2017.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u saradnji sa Eutekom i Delegacijom Evropske unije u Republici Srbije, i ostalim bibliotekama članicama Euteka mreža, obeležiće organizovano 9. maj – Dan Evrope.

Dan Evrope obeležava se svake godine u Evropi 9. maja, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. i deklaraciju Roberta Šumana, ministra spoljnih poslova Francuske, koji je 1950. godine najavio panevropski projekat pomirenja i ujedinjenja – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji se vremenom razvio u Evropsku uniju.

Evropski pokret u Srbiji udruženje građana koje se od osnivanja 1992. godine, bavi promocijom evropskih vrednosti u Srbiji i zagovaranjem evropske integracije Srbije. 

Dan Evrope je značajan dan za istoriju Evrope i Evropske unije i obeležavaju ga sve zemlje koje evropske vrednosti prihvataju kao svoje. I Srbija je odavno među njima.

Verujemo da je važno da građani Srbije budu informisani o Evropskoj uniji i procesu pridruživanja Srbije i da je Dan Evrope dobra prilika za to.

9, maja 2017. godine Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo poziva svoje sugrađane da posete biblioteku, prelistaju EU publikacije i dobiju informaciju više o Evropskoj uniji.
 

Biblioteka  „Centar za kulturu“ Kladovo pripada EUteka mreži koja broji 48 biblioteka u Srbiji u kojima se građani mogu dodatno informisati o Evropskoj uniji. 

Korisni linkovi:

http://euinfo.rs/dan-otvorenih-vrata-o-eu-u-28-euteka-biblioteka-povodom-dana-evrope/

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0%B0%D0%BD_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5