Arno Gujon gost biblioteke u Kladovu

11.10.2018.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo priređuje tribinu na temu "Traganje za smislom".
Gost tribine je - Arno Gujon, francuski i srpski humanista

Sreda 17. oktobar 2018. godine u 19 časova – Mesto lepih susreta i razgovora je biblioteka u Kladovu.

Ulaz je besplatan.

Biografija:

Arno GUJON rođen je 1985. godine u Grenoblu (Francuska). Diplomirao je na uglednoj visokoj Politehničkoj školi Univerziteta u Grenoblu stekavši zvanje masters inženjera u oblasti ’’zaštite na radu i životne sredine’’. Radio je u Parizu i Bordou, Egiptu i Republici Srpskoj.
Kao najmlađi od troje dece, Arno je odrastao u složnoj porodici u kojoj se negovalo istorijsko prijateljstvo između Francuske i Srbije. Pod uticajem te porodične tradicije njegov pogled na zbivanja u bivšoj Jugoslaviji bitno je drugačiji od viđenja koja su tada prevladavala na Zapadu.
Kada su 2004. godine izbili antisrpski pogromi po celom Kosovu i Metohiji, Arno odlučuje da stupi u konkretnu akciju i pruža pomoć porodicama, nedužnim žrtvama progona. Sa devetnaest godina osniva humanitarnu organizaciju ’’Solidarnost za Kosovo’’ koja, zahvaljujući podršci 10 000 francuskih donatora, tokom jedanaest godina organizuje humanitarne misije sa ciljem da se pruža pomoć srpskom stanovništvu u enklavama na Kosovu i Metohiji. Za tu svoju delatnost Arno Gujon je odlikovan medaljom Svetog Stefana Dečanskog Raško-prizrenske eparhije i istovremeno dobio specijalno priznanje za najplemenitiji podvig godine 2012. koje dodeljuje list ’’Večernje novosti’’. 
Iz ljubavi prema Srbiji čiji jezik govori savršeno, ali i da bi se potpuno posvetio humanitarnoj delatnosti Arno Gujon se sa svojom suprugom Ivanom nastanio u Beograd u oktobru 2012. godine.

Foto:
Arhiva Biblioteke "Centar za kulturu" Kladovo