Besplatni primerci časopisa “Borba” za korisnike biblioteke

17.03.2021.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo i Udruženje za zaštitu “Borbe”” (UZZB), potpisalo je sporazum o poslovnoj saradnji u kojem UZZB svakog meseca dostavlja biblioteci Kladovo besplatne primerke mesečnog „Časopisa Borba“.

Biblioteka se obavezuje da iste prezentuje na odgovarajući način i omogući zainteresovanim građanima da ga čitaju u čitaonici.

Ovim Sporazumom, konstatovalo se postojanje obostranog interesa u ostvarivanju saradnje na polju kulture, koji se pre svega ogleda u mogućnosti zajedničkog nastupanja i predstavljanja aktivnosti obeju strana kod zainteresovanih građana za usluge koje pružaju.

Časopis “Borba” je dostupan korisnica biblioteke još od leta 2020. godine.

Posle 11 godina "Borba" je ponovo pred čitaocima, ali u novom formatu i sa drugačijim konceptom. Nova "Borba" sada je mesečnik bez svakodnevnih teških tema, bez politike i sporta, ali ga nema na kiosku.

Prvi broj izašao je 19. marta, odmah posle 98. rođendana kompanije "Borba", koja je tokom svog postojanja izrodila vrsne urednike i novinare.

Za nekadašnju "Borbu" pisali su velikani: Miloš Crnjanski, Dobrica Ćosić, Branko Ćopić, u njoj su objavljivani eseji i pripovetke Ive Andrića. U novoj "Borbi" u prvom planu je kultura. Štampa se na 24 strane u tiražu od 10.000 primeraka.

"Kultura nam je na prvom mestu i kultura je nešto što, zato nam je časopis besplatan, zato što nema cenu, vi ne možete nju da naplatite. Kultura mora svima da bude dostupna, pod jednakim uslovima, lepo radimo, napravili smo spoj mladosti i iskustva, crpimo novinare sa Fakulteta političkih nauka, koji dolaze i afirmišu se u našem časopisu", navodi Andrija Jorgić, direktor časopisa "Borba".

Časopis je dostupan širom Srbije.

 

Inače, biblioteka u Kladovu za svoje korisnike mogućuje redovno i besplatno prelistavanja I orišćenje sledećih časopisa / serijskih publikacija:

Za decu; “Politikin zabavnik”, “Neven” i “Mali Neven”

Za odrasle: “Politika”, “NIN”, “Vreme”, “Danas”, naučni časopis za teoriju i praksu bibliotekarstva Gradske biblioteke Pančevo “Čitalište”, časopis Narodne biblioteke Bor “Beležnica”, časopis za teoriju i praksu bibliotekarstva Bibliotekarskog društva Srbije “Bibliotekar”, novine Matice srpske “Vesti”, naarodne novine za dijasporu “Zavičaj”, revija “Šume” JP “Srbija šume” i časopis Muzeja nauke o tehnike Beograd “Flogiston”

 

Korisni linkovi:

https://casopisborba.rs/?fbclid=IwAR1gObNLD6xUfpZ_HxURGzMb3BYBqh7qfcibImoLtIdg1hL7sj7Vxh8UEyI

 

https://casopisborba.rs/dogadjaji/