Biblioteka Kladova učesnik muzejske manifestacije “Muzeji za 10”

10.05.2019.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo uzela je učešće od samog početka održavanje Manifestacija Muzeji za 10.

Ove godine, peti put po redu, manifestacija se održava od 13. do 19. maja 2019. i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

Biblioteka u Kladovu, iako u ograničenom režimu rada, zbog problema sa prokišnjavanjem krova, učestvovaće sa svoja dva aktuelna izložbena programa. To je foto-dokumentarna izložba Biblioteka grada Beograda “Život i stvaralaštvo Jovana Jovanovića Zmaja” i stalna postavka “Maketa potpoljenog ostrva Ada Kale”.

Svake godine najveća nacionalna muzejska inicijativa privuče oko 200.000 posetilaca.

Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na preko 120 lokacija priprema brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema, ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja, Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije, fokusiraće se na novu ulogu muzeja ali i biblioteka, kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama. Nekada statične institucije, muzeji redefinišu svoju ulogu kako bi postali interaktivniji, još više okrenuti ka publici i zajednici, fleksibilniji, prilagodljiviji i dinamičniji. Muzeji i biblioteke, pogotovu u manjims redinama, postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.

 

Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja 2019.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Zapratite korisne linkove:

www.muzejisrbije.rs 
#Muzejiza10 #IMD2019

 

Muzeji u istočnoj Srbiji;

http://www.muzejisrbije.rs/category/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0/

Biblioteka u Kladovu:

http://www.muzejisrbije.rs/2019/04/20/biblioteka-centar-za-kulturu-kladovo-2/