Bioskop prikazuje / Šape gneva / Strahinja Banović

10.10.2022.

Bioskop Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo prikazuje u petak 14. i subotu 15. oktobra 2022. godine;

 

18.00  “ŠAPE GNEVA – LEGENDA O HENKU”

Žanr:  animirani, akcija, komedija (sinhronizovan)

Dužina trajanja: 97 min.

Režija: Mark Koetsier, Rob Minkoff, Chris Bailey

 Glumci: Stevan Piale, Aleksandar Gligorić, Darija Vračević

Sinopsis: Henk, ljupki pas koji mašta o tome da postane samuraj, kreće na putovanje, u potragu za svojom sudbinom. Na njegovu nesreću, ono što će pronaći je čudan i negostoljubiv grad Kakamučo, u kome on bolno štrči, jer je on pas, a svi ostali su… mačke! A kao što svi znamo mačke stvarno, ali STVARNO ne vole pse.
Očajnički želeći da se dodvori sugrađanima, Henk nesvesno postaje deo plana podlog, narcisoidnog Ika Čua, koji želi da uništi sve stanovnike Kakamučoa. Ali jedna mala prepreka nalazi se na putu Ikinoj vladavini svetom (ok, vladavini u Kakamučou), a njegov zli plan je da prevari Henka da mu pomogne, i zauvek protera stanovnike.
Ali tada se pojavljuju Džimbo, nekada moćni samuraj i Emiko, žestoko mače koje deli Henkove snove. Zajedno, ovaj čudni trio kreće na putovanje koje će im pomoći da prevaziđu predrasude i nauče pravo značenje prijateljstva.

Trejler filma: https://www.youtube.com/watch?v=AB5z9L8UBK4

 

 

20.00  “STRAHINJA BANOVIĆ”

Žanr:  drama

Dužina trajanja: 92 min.

Režija: Stefan Arsenijević

Glumci: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei, Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić

Sinopsis: Istovremeno večna i aktuelna, ova adaptacija preispituje identitet, tradiciju, rasu i ljubav. Na početku migranstske krize Strahinja i njegova žena Ababu, oboje stari 28 godina, napustili su Ganu. Uspeli su da stignu do Nemačke, ali su ih odande deportovali nazad u Beograd. Srbija možda nije Nemačka, ali Strahinja daje sve od sebe da započne novi život. Vredno radi da dobije azil, trenira fudbal za lokalni klub i volontira za Crveni krst. Proces je dugotrajan, i Ababu, strastvenu ženu koja želi da postane glumica u Londonu, njihov život ne ispunjava. Jedne noći stiže nova grupa Sirijaca, na putu u Zapadnu Evropu. Jedan od njih je Ali, harizmatični levičarski aktivista. Ababu mu se isprva ruga, ali već sledeceg dana, bez objašnjenja, odlazi s njim iz Srbije. Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih: iz ljubavi. Film je inspirisan epskom pesmom “Banović Strahinja” u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mesta srpskih nacionalnih junaka.

Trejler filma: https://www.youtube.com/watch?v=v4GEML36cWw