Brod Amorados u otkrivanju dunavskih tajni u Kladovu

19.07.2021.

Biblioteka “Centar za kulturu” u saradnji sa Francuskim institutom Beograd, od 19. do 22. jula 2021. godine, jedan je od domaćina francusko-rumunske pozorišne trupa „Des châteaux en l’air“ (Zamkovi u vazduhu) koja putuje Dunavom do Crnog mora svojim čamcem “Amorados”. U pitanju je četvoročlana porodica (otac, majka i deca uzrasta 9 i 13 godina) koja je svoju avanturu započela  2. maja, kada su iz Strazbura (Francuska) krenuli na plovidbu Dunavom.

Brodićem “Amorados” krenuli su od Nemačke (Kelhajm), preko Austrije (Linc, Beč), Budimpešte (Mađarska), Vukovara (Hrvatska), Bačke Palanke, Novog Sada, Beograda, Smedereva, Golupca, Velikog Gradišta, Oršave (Rumunija), Donjeg Milanovca i 19. jula u večernjim satima stigli su u Kladovo.

Nakon Kladova, nastavljaju put nizvodno Dunavom ka Crnom Moru …

U Kladovim je domaćin ustanova kulture koja im obezbeđuje obilazak Arheološkog muzeja Đerdapa, srednjovekovne tvrđave Fetrislam, ostatke utvrđenog grada Diana, Hidrelektranu Đerdap 1, ostatke Trajanovog mosta, sam grad i okolinu.

U sredu 21. jula 2021. godine, gosti Kladova će od 19,30 časova na letnjoj pozornici Biblioteke u Kladovu, podeliti sa publikom svoja iskustva sa tromesečnog putovanja Dunavom i prikazati dokumenatrni film koji su zabeležili.

Zanimljiv film prikazuje bogatstvo različitosti života meštana, gradova i država na istoj reci – Dunav.

 I programu učestvuju učenici Osnovne muzičke škole "Konstantin Babić" Kladovo; solisti Anđelina Jovanović i Danilo Bojanić, i Nikola Ginić (harmonika).

Vizija poketnog teatra je usputno kreiranje i sakupljanje slika, zvukova, priča iz Podunavlja i težnja ka dijalogu meštana koji mogu da prenose svoje autentične “priče” reke. Na svakoj usputnoj stanici organizuju su susreti sa stanovnicima (istoričari, geografi, prirodnjaci, umetnici, mornari, ribolovci, radnici, stanovici …) kao i prikazivanje filma koji ima onoliko sekundi koliko su u tom trenutku prešli kilometara. Znači, film se postepeno povećavati u svojoj minutaži i iskustva stanovnika raznih gradova i raznih država, kultura … a na istoj reci – Dunav.  

Po povratku u Francusku napraviće multimedijalnu emisiju inspirisanu ovim putovanjem koja će biti dostupan na na linku: DANUBIA - SHOW - Site of deschateauxenlair ! (jimdofree.com) od novembra 2021. godine.

Cilj ovog projekta je da se javnosti skrene pažnja na stanje rečnih tokova, u ovom slučaju Dunava, ugroženost njegove flore i faune kao i da se prikaže negativan uticaj koji ljudi svojim svakodnevnim neodgovornim delovanjem ugrožavaju ovu evropsku reku.

Ovaj projekat realizuje se uz pomoć Francuskog instituta Beograd kroz program “Teatroskop” i uz podršku kulturnih ustanova i turističkih organizacija više država (Frnacuska, Nemačka, Austrija, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska).

Zvaničan sajt:

https://deschateauxenlair.jimdofree.com/

Mapa putovanja:

Danubia - uMap (openstreetmap.fr)